Oude muziekinstrumenten voor arme landen

Hester bij de ingezamelde instrumenten in de Handelsbeurs.
WN Hester bij de ingezamelde instrumenten in de Handelsbeurs.
Het hele weekend werden in Gent oude muziekinstrumenten ingezameld voor Music Fund. Die organisatie geeft onze oude instrumenten een tweede leven in het Midden-Oosten, Afrika en Haïti.

"We schenken die instrumenten aan muziekscholen daar, maar onze hoofdactiviteit bestaat er eigenlijk in technici op te leiden om de instrumenten te onderhouden en herstellen", zegt initiatiefnemer Lukas Pairon. Hester Bolle (28) kwam met Music Fund in contact in Kinshasa, waar ze enkele maanden werkte. "Op het Conservatorium daar hadden ze toen twee cello's. De studenten stonden in de rij aan te schuiven om eens te kunnen spelen. Dankzij Music Fund hebben ze daar nu genoeg instrumenten om samen te spelen in een volwaardig orkest", zegt ze.


Op zaterdag kon je je instrument binnenbrengen in de Handelsbeurs op de Kouter, zondag kon je in De Centrale terecht. Muzikant Dirk Cornelis (58) kwam een oude trombone afgeven. "Ik speel veel instrumenten, maar geen trombone. Deze komt van een oude harmonie uit Deinze en ligt al 25 jaar bij mij op de kast. Ik ben blij dat ze goed terechtkomt." (LVE)