Oud-politierechter Christian Van Hoorebeke: “Verbied koptelefoons voor fietsers”

Oud-politierechter Christian Van Hoorebeke.
Joost De Bock Oud-politierechter Christian Van Hoorebeke.
“Fietsers die met oortjes of een hoofdtelefoon rondrijden, sluiten zich helemaal af van het verkeer en vormen daardoor een gevaar op de weg. Dat is even gevaarlijk als bellen in de auto.” Dat vindt oud-politierechter Christian Van Hoorebeke, die pleit voor een verbod op hoofdtelefoons.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam een fietser in botsing met een andere – elektrische – fietser. De eerste kwam ten val en raakte levensgevaarlijk gewond. De andere reed gewoon door. “Niks gevoeld en niks gemerkt, want ik had een koptelefoon op”, luidde zijn uitleg toen hij zich zondag ging melden bij de politie, nadat hij zich herkende in de beschrijving van een getuige van het ongeval.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een fietser-met-hoofdtelefoon betrokken raakt in een ongeval. Antwerps gouverneur Cathy Berx riep vrijdag al op tot een verbod op koptelefoons of oortjes bij fietsers. Oud-politierechter Christian Van Hoorebeke pleit nu voor hetzelfde verbod. “Fietsen met een hoofdtelefoon is levensgevaarlijk. De fietser sluit zich zo af van alle geluiden, en concentreert zich op de muziek in plaats van op het verkeer. Hij hoort andere voertuigen niet naderen. Alle verslagen van verkeersexperts die ik lees zeggen trouwens hetzelfde. Zij zijn tegen het gebruik van oortjes en koptelefoons op de fiets. Ook in fietsland Nederland wordt dat ten stelligste afgeraden.”

“En neen, dat is niet hetzelfde als muziek in de auto. In de wagen gaat het om achtergrondmuziek. Dat is iets anders dan muziek rechtstreeks in de oren. Als de muziek zo luid staat dat je het andere verkeer niet meer kan horen, of als je keihard zit mee te zingen, kan je daar als autobestuurder trouwens voor beboet worden. Ik vind dat koptelefoons en oortjes voor fietsers – en trouwens ook voor voetgangers – verboden moeten worden, net zoals gsm’en achter het stuur verboden is. Het is even gevaarlijk.”

Koptelefoons zouden - net als gsm’en achter het stuur - verboden moeten worden.
ANP XTRA Koptelefoons zouden - net als gsm’en achter het stuur - verboden moeten worden.42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christel Bastiaens

  Voor hun veiligheid wel . Onlangs wil ik een fietser voorbij steken en zoals de nieuwe wet zegt 1,5 meter tussen laten ben hem voorbij aan het steken komt die opeens meer naar het midden gereden . Ze zijn ook op hun smartphone bezig dan duw ik mijn raam naar beneden en wijs hen op hun fout . Maar dat is verloren moeite bij velen steken gewoon hun middenvinger op .Dringend de fietsen op hun fouten wijzen en dat zijn er veel dat ze doen oversteken op het zebrapad . Enz......

 • Freddy De Wulf

  Groot gelijk. Ofwel fiets je ofwel luister je naar muziek. Maar niet beide samen.

 • Ingrid Vantroostenberghe

  Gilles Bonté. Leven kan ook zonder steeds die smartphone, oortjes, koptelefoon. Huidige generaties kunnen niks meer zonder al dat gedoe. En dan moeten we ze nog bepamperen met allerlei campagnes, begeleidingen, programma’s want de jongeren kunnen het leven niet aan. Willen niks doen, willen en eisen alles maar zonder iets te doen. Wat hadden die dutsen gedaan een jaar of 40 geleden. Ze zouden het niet overleefd hebben, niet op school, niet op het werk.....

 • Margot Berth

  Verbod op koptelefoon ja. De over-ears sluiten u af van buitenwereld. Oortjes daarentegen moet wel kunnen bij juist gebruik. Ikzelf gebruik ze al 8 jaar en ik moet zeggen eerste jaren verkeerd gebruik maar nu zorg ik dat muziek niet primeert. Als je soms 6 uur op fiets zit is wat achtergrond muziek welkom. Dit is één discussie maar er zijn er nog zoals wederzijds respect in her verkeer van iedereen naar iedereen.. fietser naar fietser, voerganger en de agressieve autowereld tov fietsers.

 • Willy Scholaart

  onlangs nog meer dan 100 meter met mijn auto achter een fietser gereden met koptelefoon op, langs een smalle binnenweg, reed midden op de weg en verschoot zich bijna een ongeluk toen ik uiteindelijk toch claxonneerde en hij dan op de kant ging rijden.