Organisator Boomtown houdt er mee op: “Ik laat het festival achter in goede handen”

boomtown Jeroen Vereecke
Wannes Nimmegeers boomtown Jeroen Vereecke
Jeroen Vereecke (47), de bezieler en het gezicht van Boomtown, houdt er mee op. Het festival is aan zijn achttiende editie bezig en zal volgend jaar georganiseerd worden door concertorganisator Democrazy. “Het festival is volwassen en er roepen andere uitdagingen. Ik ben Boomtown zeker niet kotsbeu, maar ik wil het ook niet zo ver laten komen dat dat wel het geval wordt”, zegt hij. 

In 2000 kregen de Gentse Feesten er voor het eerst een pop- en rockplein bij. Het Boomtown-festival was toen nog gevestigd tussen de bomen van de Oude Beestenmarkt. Een relatief klein podium, wat dranktentjes,... kleinschalig vergeleken met het evenement dat nu op de Kouter plaatsvindt. 

Jeroen Vereecke was als uitbater van café de Video op de Oude Beestenmarkt de bezieler van het festival. Vandaag kondigde hij onverwacht aan dat het zijn laatste Gentse Feesten zijn. Bij de meeste pleinorganisatoren is dat een boutade. Wijlen Eli De Rijck van de Korenmarkt kondigde zeker 20 jaar lang aan dat het zijn laatste Gentse Feesten werden. Maar bij Jeroen Vereecke is het menens. Meer nog. De overdracht is al in kannen en kruiken.

Toeleggen op eigen bedrijf

“Boomtown wordt gerund door een vzw. Een financiële overdracht is het dus niet”, zegt Vereecke. “Als festival staan we er goed voor, maar met weinig reserves. We draaien elk jaar ongeveer break-even of een klein positief resultaat. We hebben wat materieel en hebben nauwelijks schulden. Dat is beter dan vele andere festivals. Het is niet makkelijk om als festival winstgevend te zijn. Enkel de topfestivals zijn dat. De rest heeft het moeilijk.”

Na deze editie zal Vereecke zich toeleggen op zijn bedrijf ‘De Leiding’ dat festivals voorziet van ecologische manieren om dranken te serveren. “Er staan deze zomer dertig van onze installaties op tien verschillende festivals. Dat loopt dus zeer aardig, maar dat schip heeft een kapitein nodig. Daarom ga ik er alles aan doen om dat tot een succes te maken. Het was een lastige beslissing, maar ik ben op een leeftijd gekomen om los te laten. Vorig jaar sloot ik mijn café en nu neem ik afscheid van mijn festival. Zou het een midlife-crisis kunnen zijn? Ik weet het niet.  Ik heb al jaren geen walkietalkie meer op zak als ik op het festival loop. Eigenlijk kan het dus ook zonder mij. Ik weet dat ik het festival in goede handen achterlaat.”

Democrazy

“Het is zeker niet zo dat ik het festival organiseren kotsbeu ben, maar ik wil het niet zo lang laten aanslepen dat dat wel het geval wordt. De perikelen met de subsidies (Boomtown greep naast Vlaamse subsidies en kan daardoor geen concerten in de Handelsbeurs organiseren, red) hebben nauwelijks meegespeeld in de beslissing.”

Volgend jaar komt Boomtown in handen van concertorganisator Democrazy. Artistiek leider Eric Smout laat nog niet in zijn kaarten kijken. “Dit jaar gaan we onze oren en ogen goed open houden tijdens het festival. Het is gewoon te vroeg om nu al toekomstplannen te etaleren. Wel willen we de subsidies van de stad en Vlaanderen proberen op te krikken.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.