Opvallend minder marktkramers op Ledeberg door stormgevaar: “Maar een beetje wind schrikt ons niet af”

Minder marktkramers dan anders op het Ledebergplein door het stormgevaar.
Jill Dhondt Minder marktkramers dan anders op het Ledebergplein door het stormgevaar.
Code oranje zorgde er zondagmorgen voor dat het Ledebergplein minder vol stond dan andere weekends. Doorgaans staan er veel meer kramen rond de kerk voor de wekelijkse markt. Vooral voedingsverkopers met een vast kraam durfden de stormdreiging trotseren.

Op het Ledebergplein stonden niet veel meer dan tien kramen zondagochtend. Op andere zondagen lokt de markt nochtans veel meer verkopers. Door de storm zijn veel verkopers thuis gebleven. “De voedingskramen staan hier vandaag”, geeft Marc Janssens, een groente- en fruitboer, aan. “De kledingventers zijn thuis gebleven. Een beetje wind schrikt ons niet af. Wij komen van de zee, het waait daar altijd.”

“Een beetje wind schrikt ons niet af”, aldus groenteboer Marc Janssens.
Jill Dhondt “Een beetje wind schrikt ons niet af”, aldus groenteboer Marc Janssens.

Robert Driessen vormde zondag een uitzondering op de regel. Hij was de enige marktkramer die geen voeding verkocht. “Ik verkoop al veertig jaar bedlinnen, hier op de markt in Ledeberg.” Robert heeft drie verklaringen voor de kalme markt. “Het is vooreerst een kalme periode, februari is sowieso de minst goede maand. Daarnaast hebben de waarschuwende voorspellingen van de media hun effect gehad. Nu, er is veel wind maar het is geen ramp. Misschien dat het vanavond erger wordt. Daarbovenop haken de marktkramers snel af tegenwoordig. Desondanks heb ik een redelijk goede verkoop gehad, bedlinnen is een winterartikel, dat verkoopt altijd.

Bart De Block mag ook niet klagen. “Voeding verkoopt altijd. We zijn dus niet voor niets gekomen.” Bart heeft een vaste wagen om kazen te verkopen. “We zullen dus niet wegwaaien. De standen die hier vandaag niet zijn werken vaak met paraplu’s, dat is fragieler in een storm.” Hoewel de kazen niet minder de vlot de deur zijn uitgegaan, zal Bart toch wat vroeger vertrekken dan gewoonlijk.

Robert Driessen en zijn poedel Lulu stonden vanmorgen als enige textielverkopers op post.
Jill Dhondt Robert Driessen en zijn poedel Lulu stonden vanmorgen als enige textielverkopers op post.
Bart De Block zal niet wegwaaien in zijn vaste wagen.
Jill Dhondt Bart De Block zal niet wegwaaien in zijn vaste wagen.