Opnieuw problemen met woontoren in Nieuw Gent: Wooninspectie Vlaanderen adviseert onbewoonbaar verklaring

De witte woontoren, Milenka, zou onbewoonbaar verklaard moeten worden, maar zover zal het niet komen
Wannes Nimmegeers De witte woontoren, Milenka, zou onbewoonbaar verklaard moeten worden, maar zover zal het niet komen
Een woontoren met 135 appartementen onbewoonbaar laten verklaren. Dat is het advies van Wooninspectie Vlaanderen voor de ‘Milenka’-toren in Nieuw Gent, omdat het er barst van de gebreken. In oktober zei eigenaar WoninGent nog dat alles onder controle was.

In oktober was het vooral de brandveiligheid van de woontorens in Nieuw Gent die onderwerp van discussie was. “Maar die inspectie hadden we zelf aangevraagd, na de brand in die woontoren in Londen”, klonk het toen. “En dat er veel gebreken zijn is logisch, het is een oud gebouw dat niet gebouwd is volgens de hedendaagse normen.” De gebreken zouden snel worden weggewerkt, al werd een aantal woningen toe als ‘tijdelijk ongeschikt’ verklaard. (Lees verder onder de foto)

In oktober al werd de Milenka ‘tijdelijk ongeschikt’ verklaard
Wannes Nimmegeers In oktober al werd de Milenka ‘tijdelijk ongeschikt’ verklaard

Maar Wooninspectie Vlaanderen somt nu nog een resem andere problemen op. In 39 van de 60 gecontroleerde appartementen zouden er problemen zijn, en ook de gemeenschappelijke delen zouden niet in orde zijn. Er wordt, naast brandgevaar, gesproken elektrocutie- en zelfs ontploffingsgevaar. Resultaat: Wooninspectie Vlaanderen raadt aan om meteen het hele bouwblok onbewoonbaar te verklaren. Burgemeester De Clercq moet binnen de 2 maanden beslissen of dat ook effectief zal gebeuren.

Normaal gezien zal het niet zover komen. Bij WoninGent is het alle hens aan dek om de gebreken in orde te brengen. Gent heeft immers al een gigantische wachtlijst van mensen die recht hebben op een sociale woning, daar nog eens 135 gezinnen bij zetten zou dramatisch zijn.

De woontoren waarvan sprake, wordt overigens sowieso gesloopt in de toekomst, in het kader van de vernieuwing van de hele wijk Nieuw Gent. Ook 5 andere woontorens daar gaan tegen de vlakte en zullen worden vervangen door nieuwbouw. Het gaat dan over 650 woningen. De planning spreekt over 15 jaar, maar WoninGent zal moeten kijken of dat sneller kan gebeuren. Problematisch is dat niet enkel de woontorens in Nieuw Gent in slechte staat zijn. Eigenlijk is quasi het volledige patrimonium van de sociale huisvestingsmaatschappij verouderd. Aan het Rabot zijn al 2 uitgeleefde woontorens gesloopt en vervangen door nieuwbouw, de derde moet er binnenkort aan geloven. Maar dat zijn uiteraard heel dure operaties.

De staat van de brandblusapparaten is bedenkelijk
Wannes Nimmegeers De staat van de brandblusapparaten is bedenkelijk
Echt fris ziet het gebouw er niet meer uit
Wannes Nimmegeers Echt fris ziet het gebouw er niet meer uit
Kapotte branddeuren zijn schering en inslag
Wannes Nimmegeers Kapotte branddeuren zijn schering en inslag5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David De Geyter

  Sociale woningen worden door 80% en soms meer door ons nieuwe Belgen of drugverslaafden "bewoond". Daar zit het grote probleem.

 • Vanessa Desmet

  Idd Jan Van Gent maar de branddeur op het dak op de foto is niet van Milenka. Die foto is van ergens anders. In de Milenka kun je van buitenaf de trap niet zien zoals hier op de foto. En daar heb je geen trapleuning zoals hier op de foto, maar een witte plank als reling.

 • marc cuypers

  aan jan van gent , de deur waarover u spreekt is geen Branddeur , die branddeur staat ervoor. je zegt die mag niet openstaan ,dat klopt , maar diensten buiten de woningmaatschappij ,weten zelf niet hoe het moet. inderdaad er is veel vandalisme en dat kan je niet onder controle krijgen , men is juist weg en ze hebben terug vrij spel. blijkbaar ben je iemand uit de blok , zoals ik

 • Marc Sierens

  Bewoners doen ook veel aan ofwel onderhoud of verloedering van hun woning of appartement.

 • Jan Van Gent

  Het is duidelijk dat WoninGent dit gebouw en vele anderen niet deftig onderhoud geeft. Op de foto's kan je duidelijk zien dat de branddeur compleet kapot is.De branddeur op de foto die op het dak uitkomt is er eigenlijk niet om open te staan maar om sporadisch te gebruiken om op het dak te kunnen. Als je ziet hoe die deur er uit ziet dan is dit niet door slijtage maar door de bewoners die alles afbreken ! De brandhaspel idem de beschadigde muur komt er niet zo vanzelf alles breken ze af !!