Open Vld brengt nieuw ‘kanon’ in stelling: Louis Verhofstadt – zoon van Guy – kandidaat voor Open Vld-bestuur Gent

Louis en vader Guy Verhofstadt
RV / Facebook Louis en vader Guy Verhofstadt
24 jaar oud is hij, en in Open Vld-middens in Gent was hij tot nu onbekend. Maar plots duikt de naam Louis Verhofstadt op. Hij werd - out of the blue - verkozen tot bestuurslid bij de onderafdeling Open Vld Gent Centrum, en is nu ook kandidaat voor het bestuur van het overkoepelende Open Vld Gent. Louis Verhofstadt is op zoek naar een verkiesbare plaats in 2024.

De naam ‘Verhofstadt’ volstond om Louis verkozen te krijgen in het bestuur van Open Vld Gent Centrum, één van de 6 onderafdelingen van Open Vld Gent. Nochtans was de jongeman voordien naar geen enkele vergadering of activiteit van die afdeling geweest. 39 mensen hebben bij die verkiezing hun stem uitgebracht, 14 mensen werden verkozen, onder wie dus Louis Verhofstadt. Ook voor de interne bestuursverkiezingen van het overkoepelende Open Vld Gent is Louis Verhofstadt één van de 92 kandidaten, naast onder meer de 17 verkozen mandatarissen van Open Vld Gent. Er zijn 45 plaatsen te verdelen. Dat wordt dus spannend.

Dat Louis Verhofstadt plots opduikt wordt niet op algemeen gejuich onthaald. Hardwerkende liberale jongeren weten nu al dat Louis in 2024 een verkiesbare plaats op de lijst zal krijgen. Dat hij meteen verkozen wordt in een bestuur zonder ooit aanwezig te zijn geweest, lokt uiteraard afgunst op. “Maar als hij de zoon van zijn vader is, zal hij zich daar alvast niks van aantrekken”, denkt politicoloog Carl Devos. “De jonge Guy Verhostadt heeft ook ooit zijn voet tussen de deur gestoken en gezegd: ‘Ik ben hier, en ik weet hoe het moet’.”

Mathias De Clercq en Louis Verhofstadt kunnen een perfecte tandem vormen

Carl Devos

Gents burgemeester Mathias De Clercq is wel blij met de versterking op zijn lijst in 2024. “Louis is echt een sterke aanvulling, een goede kerel waar veel potentieel in zit. Ik kijk er alvast naar uit. Hoe meer goede krachten we kunnen werven bij Open Vld, hoe beter.” Nochtans geldt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen dat de persoon met de meeste voorkeurstemmen op de grootste lijst van de meerderheid automatisch burgemeester wordt. En met een naam als ‘Verhofstadt’ zou Louis wel eens sterk kunnen scoren, vooral omdat er ongetwijfeld een ‘Verhofstadt-campagnemachine’ in gang zal worden gestoken. Maar daar zegt De Clercq geen graten in te zien. “Ja, hij heet Verhofstadt. En dan? Ik heet Mathias”, knipoogt hij.

Goede afspraken

Ook Carl Devos denkt niet dat De Clercq en Verhofstadt in elkaars weg zullen lopen, integendeel. “Dit is de volgende generatie van de clan Verhofstadt-De Clercq, ooit gestart bij bompa Willy De Clercq”, stelt hij. “Dat Louis nu wordt klaargestoomd is zeker niet zonder betekenis voor de liberalen in Gent, en echt onverwacht kan je dit ook niet noemen. Nu de focus van Mathias duidelijk op Gent is gericht, kan het zijn dat ze Louis willen als ‘gezicht in Brussel’. Dat is tenslotte wat zijn vader ook altijd is geweest. Zijn achternaam is een voor- en nadeel. Hij zal dankzij die naam sneller verkozen raken, maar de verwachtingen zullen meteen ook hoog gespannen zijn. Met Mathias kan Louis een perfecte tandem vormen, als er goede afspraken worden gemaakt. Louis komt nog maar aan het raam piepen. Hij moet nog een succes worden.”

Louis Verhofstadt zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Louis Verhofstadt.
RV / Instagram Louis Verhofstadt.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annita Stevens

  Enkele vraagjes al al die negativisten: heeft Luis zijn achternaam kunnen kiezen? Willen we niet allen het beste voor onze kinderen? Ik apprecieer het wat politici doen en wat de verdienste betreft: in het bedrijfsleven verdien je meer en moet je niet om de zoveel jaar verkozen geraken,. Politiek is echt niet de droomjob als je er niet door gebeten bent!

 • Marc Sierens

  En zo gaat het maar door van vader op zoon we hebben zo nog families die de postjes blijven bemannen zelfs in de derde generatie,schandalig gewoon de kiezers worden door die gasten uitgelachen.

 • Jo Duym

  Politiek is een familiebedrijf geworden. Wie geloofd daar nog in?

 • André Lernout

  Vriendjespolitiek= postjesverdeelpolitiek= onverantwoord! Er zijn genoeg jongeren die geloven in hun partij en dat moeten geen "fils a papa" zijn. Wanneer zal de kiezer dit postjesspel veroordelen?

 • Gustaaf Senrame

  Dat is de kunst van deze politiekers, maken dat hun kinderen ook in de politiek geraken, en zo kan hun persoonlijk super kapitaal verder groeien. En hun kiezersvee staan erbij en kijken er naar. Het stomste van alles denken ze ook nog dat deze generatie het zal oplossen. Hoe simpel kunnen de mensen toch zijn?