Op de fiets met zeven pintjes op? 600 euro boete, alstublieft!

David Audenaert vindt de boete die hij kreeg buiten alle proportie.
Wannes Nimmegeers David Audenaert vindt de boete die hij kreeg buiten alle proportie.
Totaal buiten proportie. Dat vindt David Audenaert van de 600 euro boete die hij kreeg nadat hij aangeschoten op de fiets betrapt werd door de politie na een avondje uit in de Gentse Kompass Klub.

Hij legde een positieve ademtest af en had 0,99 promille in het bloed, goed voor het equivalent van 6 tot 7 pintjes. “Nochtans had ik eerst een pv ontvangen met de mededeling dat de boete minimum 200 euro ging zijn. De pv vermeldde ook dat ik een normale gang en spraak had, ordelijk en niet beschonken overkwam, geen drugs had genomen en vriendelijk was.” Groot was dan ook zijn verbazing toen de Gentenaar een brief kreeg waarin hem vriendelijk verzocht wordt om 600 euro te betalen. “Ik nam contact op met een advocaat, die me wist te vertellen dat ze dit nog nooit had meegemaakt en dat het bedrag van de boete buitenproportioneel streng is, maar dat ik best toch gewoon betaal, omdat de boete anders waarschijnlijk nog zou oplopen.”

Bij de politie van Gent bevestigen ze dat autobestuurders en fietsers dezelfde boete krijgen als ze dronken achter het stuur betrapt worden. In dit geval ligt de boete voor een onmiddellijke inning op 420 euro, maar de Procureur des Konings heeft de mogelijkheid om een minnelijke schikking voor te stellen tot 600 euro. “Ongeacht met welk voertuig je je verplaatst, of dat nu een auto of een fiets is. Als je dat in een dronken toestand doet, vorm je een gevaar voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers”, zegt Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie.
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toran Korshnah

  Ik ben zelf dagelijks fietser. Sta versteld hoe fietsers de verkeersregels aan hun laars lappen. Vooral de voorrangsregels worden massaal genegeerd. Het is zelfs zo erg dat autobestuurders het spel mee spelen. Als je dan de regels wel volgt, zijn sommige autobestuurders zelfs kwaad op u. Fietsers, die witte driehoekjes dienen ergens voor.

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Ik ben er zeker van dat er tienmaal meer dronken fietsers dan autobestuurders zijn... Dus, moraal van het verhaal, we gaan de fiets promoten en via boetes de kas vullen...

 • peter colson

  "Enkel met boetes kan je mensen bewustmaken van de verkeersregels" aldus Decruyenaere (GROEN) toen ze in Gent het circusplan in werking stelden en zo snel mogelijk de zakken van de autobestuurders wilden ledigen. Fietsers waanden zich in fiets onoverwinnelijk en waren overtuigd dat ze boven de wet stonden. Het doet dan zeer pijn wanneer een rechter die straffeloosheid zwaar aanpakt.

 • Paul Vanmaldeghem

  Een fiets is een voertuig in het verkeer net als elk ander, dus iedereen gelijk voor de wet. Ik vind het zelfs nog erger want een fietser wordt als zwakke weggebruiker altijd vergoed op de kap van de verzekering, wat uiterst onfair is, zeker als ze gedronken hebben.

 • Stefanie, Fanny Verhuysen

  Dan neem ik in het vervolg mijn Tesla om uit te gaan (in Gent).