Ook in beroep celstraf uitgesproken voor doodrijder: "Alternatieven zijn niet haalbaar"

Doodrijder tankstation Drongen krijgt drie in plaats van vier jaar

De auto staat in het tankstation op de E40 in Drongen.
Dujardin Jeffrey De auto staat in het tankstation op de E40 in Drongen.
De 55-jarige Oostendenaar die die op 22 januari met zijn auto binnen reed in het Texaco-tankstation langs de E40 in Drongen, heeft in beroep een lichte strafvermindering gekregen. Bij de crash kwam Nederlander Gerrit De Heus (67) die koffie aan het drinken was in het station, om het leven.

De politierechter in eerste aanleg was streng voor de chauffeur. Hij sprak een celstraf van vier jaar en een levenslang rijverbod uit. “Het slachtoffer ‘stierf’ niet in het verkeer, hij werd gedood in het verkeer. De tijd van de kansen is voorbij”, maakte de rechter toen duidelijk. Toch ging G.W. uit Oostende in beroep tegen de gevangenisstraf. Bij het rijverbod en de hoge schadevergoeding die hij moest betalen, legde hij zich neer.

“Deze man is ziek”, probeerde zijn advocaat Walter Van Steenbrugge de rechtbank te overtuigen. “Een hooggeplaatste dokter onderzocht hem uitvoerig en stelde vast dat hij afhankelijk is van alcohol. Onderzoek wees al uit dat zo iemand opsluiten averechtse effecten heeft.” Op de avond van de crash was G.W. dan ook zwaar onder invloed van alcohol. Om de verkoop van een keuken te vieren, had hij naar eigen zeggen heel wat glazen cava gedronken. Daarom vergiste hij zich aan het tankstation van pedaal en vloog hij in het gebouw.

De rechter die de uitspraak in beroep deed, vond het ondanks de argumenten van de verdediging nodig om een duidelijk signaal te geven en legde een celstraf van drie jaar en een boete van 6.000 euro op. Het levenslange rijverbod blijft van kracht. “In het kader van zijn alcoholverslaving zijn alternatieven overwogen, zoals een probatie, maar de rechtbank is van oordeel dat die niet haalbaar zijn”, klonk het. “We moeten ook rekening houden met het ongunstige strafrechterlijk verleden van de beklaagde.”

Daarmee verwees de rechter naar de acht eerdere veroordelingen die G.W. al opliep voor de politierechtbank. Al vijf keer werd hij in dronken toestand betrapt achter het stuur. De laatste keer gebeurde dat in 2015, toen hij met 2,64 promille alcohol in zijn bloed een aanrijding veroorzaakte en vluchtmisdrijf pleegde. G.W. had ook nog een celstraf van twee jaar met uitstel boven het hoofd hangen na een eerdere veroordeling voor oplichting. Die celstraf wordt nu ook effectief.

De verdediging overweegt om naar het Hof van Cassatie te stappen, maar zeker is dat momenteel nog niet.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.