Ook ex-schepen woont in sociale woning

N-VA roept op om alle namen van politici in sociale woning openbaar te maken

Marina Hoornaert, hier als schepen van de stad, woont al sinds 1972 in een sociale woning. Ondanks een carrière bij de vakbond en in de politiek.
Gregoire De Poorter Marina Hoornaert, hier als schepen van de stad, woont al sinds 1972 in een sociale woning. Ondanks een carrière bij de vakbond en in de politiek.
Er duiken nog meer namen op van (ex-)politici die een sociale woning betrekken. Ook Marina Hoornaert (75,  sp.a) , ex-schepen bij de stad Gent en huidig bestuurder bij WoninGent betrekt een sociale woning. “Ik woon al in een sociale woning sinds 1972. Ik betaal de marktprijs van 695 euro voor een appartement met één kamer”, zegt ze.

Siegfried Bracke (N-VA) lanceerde vrijdag een oproep  om een lijst te publiceren van alle socialisten die in een sociale woning wonen. "Gooi die lijst op het internet. Dan zijn we er van af", zegt hij.  Eerder deze week raakte Anne Schiettekatte (fractieleider van de sp.a) in het oog van de storm omdat ze in een sociale woning woont op het eiland Malem. Ze betaalt daarvoor de marktprijs en woont er legaal. Velen stellen zich er toch vragen bij gelet op de wachtlijst met daarop 11.119 mensen voor een sociale woning in Gent.

Ook ex-schepen Marina Hoornaert, tot nu de enige vrouwelijke feestenburgemeester die Gent gehad heeft, blijkt in een sociale woning te wonen in de Verpleegsterstraat. Volgens een bron bij WoninGent is het fenomeen van begoede huurders van sociale woningen algemeen bekend bij de sociale huisvestingsmaatschappij. “Ze worden smalend 'de miljonairs' genoemd. Het zijn mensen die niet noodzakelijk echt miljonair zijn, maar ooit een sociale woning hebben gekregen, volledig wettelijk, maar intussen wel meer dan voldoende geld verdienen om op de reguliere markt te huren. Marina Hoornaert is er zo één want haar pensioen na een politieke carrière moet ruim volstaan. In totaal zijn er zo dertig tot vijftig huurders”, klinkt het.

WoninGent heeft 30 tot 50 miljonairs. Dat zijn mensen die in een sociale woning wonen, maar meer dan voldoende verdienen om op de reguliere markt te huren

Bron bij WoninGent

Marina Hoornaert was van 2000 tot 2006 schepen voor de stad Gent. Ze had in die periode nog zes andere betaalde mandaten. Vanaf 1990 werkte ze ook negen jaar als sociaal bemiddelaar voor de socialistische vakbond ABVV. Vandaag is ze nog steeds lid van de raad van bestuur van WoninGent.  Ze stopt het feit dat ze in een sociale woning woont niet weg. “Dat heeft al in alle kranten gestaan in 2004”, zegt ze. “Ik woon inderdaad nog steeds in een sociale woning. Dat is al het geval sinds 1972, toen nog onder vleugels van een huurderscoöperatie en die ging later op in huisvestingsmaatschappij De Goede Werkmanswoning. Toen waren de loonvereisten voor een sociale woning nog niet zo scherp als  nu. Ik ben drie keer verhuisd van de ene sociale woning naar de andere, steeds binnen de Verpleegsterstraat. Vandaag woon ik in woonblok Amanda Foket, in een appartement met één slaapkamer. Ik betaal daarvoor de marktprijs van 695 euro.  Ik heb wel ooit in een appartement met twee slaapkamers gewoond, maar omdat ik daar niet meer voor in aanmerking kwam, is het een appartement met één slaapkamer geworden. Ik woon in een gebouw met een goede mix en dat vind ik net zo leuk”, zegt ze.  

In 2004 vroeg Vlaams Belang al het ontslag van Hoornaert. Daar werd toen niet op ingegaan. 

De sociale woning van Hoornaert valt in elk geval helemaal niet te vergelijken met de sociale woningen die deze week in beeld kwamen. Het gaat om een gloednieuw  (gebouwd in 2009)  en kraaknet gebouw. 
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Verdonck

  De oplossing is nochtans zeer simpel. Zodra je meer verdient dan een bepaald bedrag, heb je gewoon geen recht meer op een sociale woning. Gewoonweg omdat er te weinig sociale woningen zijn. Wat maakt dat uit of je nu marktcomform of zelfs 2x de prijs zou betalen? Je ontneemt het woonrecht van mensen die ECHT nood hebben aan een sociale woning. Dat is nu eens het echte socialisme.... pure zelfbediening.

 • Louis Verdonck

  Gilbert Coppens, is waarschijnlijk ook zo een 'miljonair' in een sociale woning, want anders zou hij zo geen onzin uitkramen.

 • Walter Willaert

  Ge kunt er ook een kopen na 5 jaar.

 • Eric Van Acker

  Wat mij interesseert is ... haar inkomen ...

 • jos theys

  Dit is de mensen de ogen uitsteken. Vet betaalde vakbondsbonzen, bestuurder van de huisvestingsmaatschappij, die zichzelf trakteren op een nieuw sociaal appartement terwijl de mensen op de wachtlijsten staan te kwijlen en te wachten. Zoveel egoîsme is onverdraaglijk.