Onvergunde muur afbreken? Niet zonder vergunning

ONTWIKKELAAR DOK NOORD WIL NU DOORZICHTIGE CONSTRUCTIE, WEER TOT ONVREDE BEWONERS

De onvergunde muur werd al deels afgebroken, maar toen bleek dat hiervoor ook geen vergunning was, werden de werken stilgelegd.
Foto James Arthur De onvergunde muur werd al deels afgebroken, maar toen bleek dat hiervoor ook geen vergunning was, werden de werken stilgelegd.
Over de prachtig herontwikkelde site van Dok Noord hangt een donkere schaduw. Projectontwikkelaar Hans De Neef plaatste zonder vergunning een muur vlak bij een appartementsgebouw. Na protest wilde hij de muur weer afbreken, maar ook die werken zijn stilgelegd, wegens opnieuw geen vergunning.

De verdienste van Hans De Neef kan niet geminimaliseerd worden. Hij herontwikkelde een verloederde fabriekssite tot een nieuwe, bruisende plek met woningen, winkels, ontspanning en horeca. Dok Noord moet nog winnen aan populariteit, maar de toekomst oogt mooi. Alleen laat de afwerking van de site een bittere nasmaak na. Rechts van de hoofdingang komt nog een horecazaak, met terras. Omdat De Neef naar eigen zeggen vreesde voor overlast van dat terras - zowel qua geluid als qua inkijk - besloot hij een 10 meter hoge muur te bouwen tussen de horecazaak en een appartementsgebouw. Alleen kwam die muur vlak voor de ramen van enkele bewoners te staan. Dus kwam er protest. De werken werden stilgelegd omdat er geen vergunning was voor die bewuste muur.


"Ik had dat inderdaad niet mogen doen", zegt De Neef nu. "Ik heb in december de bewoners samen geroepen, en bekeken wat we kunnen doen. Ik wilde tot een compromis komen. Ook met de stad heb ik een overleg aangevraagd, maar dat kon blijkbaar niet. Omdat de muur onvergund is, besloot ik die weer af te breken. Ik wil immers vooruit met het project. Maar nu zijn dus ook de afbraakwerken stilgelegd, omdat ik geen vergunning heb om een onvergunde muur af te breken. Dat is waanzin. Onvoorstelbaar hoe die ambtenarij in Gent werkt."

HLN

Brandveiligheid

De bewoners vertellen echter een ander verhaal. "Er is helemaal geen compromis, we zijn nog steeds niet akkoord met de nieuwe plannen van De Neef. Hij wil nu een doorzichtige muur van 'maar' 2 meter hoog, maar nog steeds veel te dicht bij ons gebouw. Dat mag niet voor de brandveiligheid. Er is trouwens niet eens een vergunning voor een groot terras bij die horecazaak."


Bij de stad wordt bevestigd dat de afbraak van de muur - net als de bouw ervan - is stilgelegd. "Het gaat om een formaliteit", klinkt het op het kabinet van Tom Balthazar, schepen van stadsontwikkeling.

Formaliteit

"De werken zijn stilgelegd door de gewestelijk stedenbouwkundig inspecteur. Dat wil zeggen dat er op de werf niks meer mag gebeuren - ook geen afbraak - zonder toestemming. Meneer De Neef had niks laten weten, dus zijn de afbraakwerken stilgelegd. Eerstdaags kunnen die doorgaan, want inmiddels is er wel contact geweest tussen beide partijen", aldus op het kabinet.


Hoe het nu verder moet met de bouw van de horeca en de al dan niet bijhorende muur, valt af te wachten. De Neef moet een nieuwe stedenbouwkundige vergunning aanvragen, wat 75 dagen duurt.