Ongezien: liberale oud-schepenen verenigen zich en eisen aanstelling Christophe Peeters als schepen

Klacht bij statutaire commissie, mogelijk zelfs burgerlijke procedure

Dat Christophe Peeters niet opnieuw schepen wordt, blijft de gemoederen verhitten bij Open Vld Gent
Wannes Nimmegeers Dat Christophe Peeters niet opnieuw schepen wordt, blijft de gemoederen verhitten bij Open Vld Gent
De Gentse liberalen leggen zich nog steeds niet neer bij het feit dat Christophe Peeters zijn schepenambt kwijtspeelde aan Sami Souguir. Alle nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters van Open Vld Gent (behalve Fientje Moerman), tekenden een gezamenlijke brief aan voorzitter Gwendolyn Rutten én aan Mathias De Clercq, en eisen daarin dat Souguir zich terugtrekt. Een klacht bij de statutaire commissie komt er zeker, een klacht bij de burgerlijke rechtbank blijkt ook mogelijk.

Sas van Rouveroij, Geert Versnick, Erwin Devriendt, Frank Wijnakker, Catharina Segers en Guy Serraes. Het zijn geen kleine namen in Gent. Meer nog, het zijn alle nog levende, liberale gewezen schepenen of OCMW-voorzitters van de laatste 30 jaar. Alleen Fientje Moerman, die voortaan Rebecca Vanden Broucke heet, is niet gevraagd om mee te tekenen. De liberalen willen haar onafhankelijkheid als rechter in het grondwettelijk hof niet in het gedrang brengen, zo duiden ze onderaan de brief.

Dat zoveel vooraanstaande liberalen samen aan hetzelfde zeel trekken in Gent is ongezien. De teneur van hun brief is ook meer dan duidelijk. Zij eisen dat Peeters, en niet Souguir, schepen wordt. Ze gaan er ook van uit dat Mathias De Clercq minstens op de hoogte was van de ‘coup’ tegen Peeters. Hun redenering luidt: “Wij menen dat wat zaterdag gebeurd is, indruist tegen de belangen van de partij want Sami is op basis van een foute en misleidende procedure gestemd door het bestuur. Aangezien M. Daman openbaar schuldig pleit en ontslag heeft genomen, betekent deze expliciete schuldbekentenis tevens dat de partijvoordacht onregelmatig is. Aangezien de procedure onregelmatig was, is ook het resultaat zo en kan er geen gevolg aan worden gegeven.”

Gwendolyn Rutten en Mathias De Clercq kregen een brief van alle Gentse nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters van de voorbije 30 jaar (behalve Fientje Moerman)
BELGA Gwendolyn Rutten en Mathias De Clercq kregen een brief van alle Gentse nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters van de voorbije 30 jaar (behalve Fientje Moerman)

Voor de briefschrijvers is het duidelijk. Zij stellen: “Samengevat: Sami ziet zijn fout in. Zijn voordracht moet ingetrokken worden. Hoe dit decretaal op een correcte manier kan worden afgewikkeld moet bekeken worden. Desgevallend met een aanstelling waarna onmiddellijk ontslag volgt. Indien hij dat niet inziet, wordt hem dat inzicht bijgebracht.” Ze stellen ook nog dat minstens één bestuurslid klacht zal indienen bij de statutaire commissie van de partij, en dat het Peeters vrij staat een burgerlijke procedure op te starten, omdat hij door de onregelmatige procedure schade lijdt.

Opvallende uitsmijter van de brief: “Met onze oproep sluiten wij ons aan bij de vraag op Facebook van Alexis De Clercq, peter en onvoorwaardelijke vriend van Mathias, aan Sami: “om vrijwillig zijn kandidatuur in te trekken zodat Christophe in ere wordt hersteld.”

Veel tijd hebben de liberalen niet meer om hun zin door te drijven. Woensdag wordt de voordrachtakte ingediend, en zijn de schepenen de facto aangeduid. Op 3 januari moeten ze dan nog hun eed afleggen op het stadhuis. Uiteraard staat het elke schepen vrij ontslag te nemen wanneer hij of zij dat nodig acht, waarop gealludeerd wordt in de brief. Want met de kerstdagen in het vooruitzicht, is woensdag uiteraard kort dag.

Geen van de ondertekenaars van de brief was bereid om commentaar te geven. Ook de woordvoerder van Open Vld nationaal, Mathias De Clercq en Sami Souguir gaven niet thuis.

De brief van de oud-schepenen van Open Vld Gent
VDS De brief van de oud-schepenen van Open Vld Gent
De brief van de oud-schepenen van Open Vld Gent
VDS De brief van de oud-schepenen van Open Vld Gent
De Facebookpost van Alexis De Clercq, de nonkel van Mathias
VDS De Facebookpost van Alexis De Clercq, de nonkel van Mathias92 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Nu stemmen voor VB en niets anders meer?de tradopartijen hebben nu bewezen wat voor een corrupte nest het is!foefelen en hun eigenste goesting doen!ik hoop bij de volgende verkiezingen dat iedereen voor extreem rechts gaat stemmen om die tradopartijen een lief te draaien!

 • Germain Van Deursen

  Leuke nieuwjaarsreceptie in het verschiet ! Maggie , Rutten en De Wael uitnodigen , ambiance verzekert !

 • Guido VandenBerg

  Nogmaals het gaat hier over de partijbelangen en niet over die van de kiezers, enkel de zitjes zijn belangrijk en het is ook duidelijk wat politiek op zichzelf eigenlijk is, gewoon sm...….ij.

 • Jef Nagels

  Een broedermoord bij Open VLD verrast mij niet. Maar de eigen kiezers bespotten, gaat echt te ver. Hopelijk afrekening in mei...

 • Mauice Buyst

  Spons erover en Christophe gewoon schepen benoemen, anders dreigen er op de nieuwjaarsreceptie problemen.