Ongeneeslijk zieke Thomas geeft aftrap van halve finale KAA Gent Ladies

Thomas Naessens aan de aftrap bij KAA Gent Ladies.
Wannes Nimmegeers Thomas Naessens aan de aftrap bij KAA Gent Ladies.
De KAA Gent Ladies speelden zondagmiddag de halve finale van de Beker van België tegen Standaard Femina. Thomas Naessens (29) uit Gentbrugge mocht de aftrap geven. Daarvoor hadden zijn vrienden van supportersclub Nie Pleuje gezorgd. Want Thomas is ziek, en beter worden kan niet meer. “Misschien is dit de laatste match die ik kan zien”, zegt hij.

Al sinds hij nog een kleine ventje was, is Thomas supporter van de Buffalo’s. Sinds een jaar of vijf is hij ook lid van supportersclub Nie Pleuje, een club met een 90-tal leden. De vrienden die hij in deze club maakte, helpen hem nu zijn laatste dromen realiseren. Want Thomas is ongeneeslijk ziek. 

“Met kerst 2018 was alles nog oké”, vertelt hij. “Maar daarna voelde ik me ziek en zwak. Ik at niet meer en sliep heel veel. De huisdokter liet mijn bloed analyseren, en stuurde me onmiddellijk door naar de spoedafdeling van het UZ Gent. Op 4 januari wist ik dat ik kanker had, leukemie. Enkele dagen later volgde mijn eerste chemo al.” De kuur sloeg aan en Thomas doorstond de zware behandeling, en in de zomer werd hij genezen verklaard. “Maar eind september voelde ik me weer moe, en kreeg ik zomaar blauwe plekken. Ik ben dus hervallen, en de dokters kunnen niks meer voor mij doen. Ik krijg nog chemo om mijn situatie stabiel te houden, maar genezen kan niet meer. Hoe lang ik nog heb, valt niet te voorspellen.”

Thomas Naessens (links vooraan) met zijn vrienden van Nie PLeuje.
Wannes Nimmegeers Thomas Naessens (links vooraan) met zijn vrienden van Nie PLeuje.

Thomas heeft zich geschikt in zijn lot, zegt hij. “Het heeft geen zin in een hoekje te zitten wenen. Liever breng ik nog zoveel mogelijk tijd door met mijn familie en vrienden, en doe ik nog dingen die ik graag wil doen.” De vrienden van Nie Pleuje helpen hem waar ze kunnen. “Thomas is nog mee kunnen gaan naar de match Club Brugge – KAA Gent, en heeft daar de spelers ontmoet” zegt Nie Pleuje-voorzitter Xavier Roels. “Vandaag mag hij de aftrap geven bij de Ladies, nadat we eerst samen gegeten hebben. Daar heeft Stef De Graeve voor gezorgd. Silke Vanwynsberghe, de kapitein van de Ladies, is meter van onze supportersclub.”

Het heeft geen zin in een hoekje te zitten wenen. Liever breng ik nog zoveel mogelijk tijd door met mijn familie en vrienden, en doe ik nog dingen die ik graag wil doen

Thomas Naessens

Thomas genoot van de wedstrijd, ook al was het koud en verloren de Ladies met 0-1. Ze waren nochtans de betere ploeg op het veld in Oostakker. Aan de supporters zal het ook niet gelegen hebben. De tribune zat vol, en de mannen van Armada Ganda zorgden voor kleurrijk Bengaals vuur, voor rook, voor vlaggen en lawaai. Ze organiseerden zelfs een tombola met geweldige prijzen, zoals gesigneerde truitjes van de mannenploeg, en ballen. 

Mama gestorven aan borstkanker

“Voor mij is het eigenlijk wel oké”, zegt Thomas. “Voor mijn vader en mijn zus Kimberly is dit veel erger. Acht jaar geleden stierf ook mijn mama aan kanker, borstkanker. Mijn vader zal nu zijn zoon verliezen aan dezelfde ziekte, en dat is hard.” Thomas deed intussen ook zijn duit in het zakje. “Voor de Warmste Week heb ik geld ingezameld voor Kom Op Tegen Kanker. Ik had zo’n rostpot, voor rosse centjes. Ik heb 5.000 euro ingezameld, en Rijhove, het maatwerkbedrijf waar ik werkte voor ik ziek werd, heeft daar nog een schep bovenop gedaan. Ik kan alleen maar hopen dat het helpt, en dat er snel een remedie komt tegen kanker.”

De Gent Ladies waren er helemaal klaar voor.
Wannes Nimmegeers De Gent Ladies waren er helemaal klaar voor.
Armada Ganda zorgde voor blauw-witte rook en vuur bij de aftrap.
Wannes Nimmegeers Armada Ganda zorgde voor blauw-witte rook en vuur bij de aftrap.
Vlaggen voor de Ladies.
Wannes Nimmegeers Vlaggen voor de Ladies.