Omstreden kunstverzamelaars Toporovski in de cel voor oplichting en heling

Een van de werken van de Toporovski-collectie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. De omstreden werken werden in voorjaar 2018 na de heisa weggehaald uit het museum.  Foto rechts: Igor Toporovski.
belga - photo_news Een van de werken van de Toporovski-collectie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. De omstreden werken werden in voorjaar 2018 na de heisa weggehaald uit het museum. Foto rechts: Igor Toporovski.
De kunstverzamelaar Igor Toporovski en zijn vrouw zitten in de cel. Dat schrijft De Standaard zaterdag. Het koppel kwam in opspraak door een collectie Russische schilderijen in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent. De werken werden in 2017 in bruikleen gegeven maar kunstkenners twijfelden in een open brief aan de echtheid van de werken. De stad schorste toen zelfs haar MSK directrice Catherine de Zegher. Het koppel uit Jette wordt nu verdacht van onder meer heling en oplichting.

Igor en Olga Toporovski zijn maandag gearresteerd en naar de Nieuwewandeling-gevangenis in Gent gebracht. Het Russische koppel zit in voorlopige hechtenis en wordt verdacht van heling, witwassen, oplichting en schriftvervalsing.

De arrestatie is een uitloper van de affaire waarin het MSK Gent twee jaar geleden is terechtgekomen. Het museum pakte in oktober 2017 uit met een tentoonstelling van 24 werken van Russische avant-gardekunstenaars. De werken waren afkomstig uit de collectie van de Toporovski’s, een verzamelaarskoppel uit Jette. Kort na de opening van de expositie doken twijfels op over de echtheid van de werken. Experts vermoedden dat ze vervalst waren en publiceerden een open brief. Uiteindelijk werden de in bruikleen gegeven kunstwerken verwijderd uit het museum.

Zwaar gezichtsverlies voor MSK en stad Gent

Het MSK en de stad Gent leden door die hele toestand zwaar gezichtsverlies. Directeur Catherine De Zegher werd door de stad als directeur van het MSK geschorst. De stad Gent diende daarop ook een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de geschorste directeur van het Museum voor Schone Kunsten en tegen de stichting die eigenaar is van een reeks omstreden Russische kunstwerken. “We hebben aanwijzingen dat er valsheid in geschrifte is gepleegd. We vermoeden dat de overeenkomst tussen het museum en de eigenaars pas gesloten is nadat de storm rond de kunstwerken losbarstte”, bevestigde cultuurschepen Sami Souguir (Open Vld) toen.

De Toporovski’s werden vrijdag voorgeleid voor de raadkamer in Gent. Hun aanhouding is verlengd, bevestigt hun advocaat, Sébastien Watelet. Advocaat Geert Lenssens, die een groep kunsthandelaars en de familieleden van de betrokken schilders vertegenwoordigt, heeft het over “een belangrijke stap”. “Er staat veel op het spel.”

Lees ook:  Vermoedelijke schriftvervalsing in dossier Russische kunst: Gent dient klacht in tegen eigen museumdirectrice
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.