Olifant- en familieparkman Harry Malter overleden

Harry Malter en Suzy in 2010, vlak voor het vertrek van de olifant naar Pairi Daiza.
Didier Verbaere Harry Malter en Suzy in 2010, vlak voor het vertrek van de olifant naar Pairi Daiza.
Familiepark Harry Malter in Heusden is in diepe rouw. Zaterdag overleed stichter en bezieler Harry Malter. Hij werd 81 en was tot het einde van zijn dagen actief in zijn park.

Iedereen kent Harry Malter als de man met de olifant. In Heusden was er zelfs speciaal een verkeersbord geplaatst met een olifant erop, omdat Harry geregeld met zijn Suzy op stap ging. Maar het houden en verzorgen van een olifant werd te zwaar voor Harry en in 2010 verhuisde Suzy naar Pairi Daiza, waar ze vandaag gelukkig samenleeft met andere olifanten. Maar de band tussen Harry en Suzy bleef. Elke keer de man het park bezocht, begon Suzy vrolijk te trompetteren zodra ze Harry in de gaten kreeg.

Circusfamilie

Harry Malter werd  in 1938 geboren als Karl Heinrich Malter in Berlijn. Malter was toen al een bekende circusfamilie. Harry had zeven broers en zussen, waarvan er vandaag nog steeds enkele een circusbestaan leiden. De vader van Harry Malter opende in 1942 een dierentuin met apen, beren, wolven, leeuwen en kamelen in Schweinfurt, maar de oorlog maakte daar al snel een einde aan. Na bombardementen in 1944 werden de gevaarlijke dieren doodgeschoten wegens ontsnappingsgevaar. De Malters trokken met de resterende beesten dan maar door Duitsland en Nederland als mini-zoo. In België stichtten ze het Tiroler Circus.

Banana Split en Côte d’Or

Harry startte in 1968 zijn eigen circus, dat hij Circus Piste doopte. Het werd al snel een succes in binnen- en buitenland. Harry zelf werkte met roofdieren, olifanten en hij had een Houdini-act. Negentien jaar lang trok Harry met zijn circus door de Benelux, met 45 vaste medewerkers, meer dan 100 dieren en een tent met 2.000 plaatsen. In 1978 gaf hij de laatste voorstellingen in Antwerpen, waarnaar 28.000 mensen kwamen kijken. Harry vestigde zich in Heusden en nam veel van zijn dieren mee, waaronder nijlpaard Max, tijger Goliath en enkele olifanten. Harry verhuurde vanaf dan zijn dieren, alweer met succes. Nijlpaard Max speelde mee in het bekende tv-programma Banana Split, tijger Goliath werd het uithangbord van Esso en de olifanten doken op in verschillende films en reclamespots, zoals ‘Une femme pour deux’ met Gérard Dépardieu, of Côte d’Or.

Suzy

In 1992 richtte Harry Malter dan het huidige familiepark Harry Malter op, vlakbij zijn woonst. De combinatie van speeltuin, dierenpark, attracties en shows waren (en zijn nog steeds) een hit. De Indische olifant Chamba en haar onafscheidelijke adoptiedochter, de Afrikaanse olifant Suzy, waren de hoofdattractie. In 2001 moest de oude Chamba geëuthanaseerd worden. Haar skelet is geschonken aan het Gentse Museum voor Dierkunde.

In 2008 kreeg het park fikse kritiek van dierenrechtenorganisatie GAIA, maar Harry ging aan de slag en verruimde de kooien voor zijn dieren. De kritiek verstomde, zeker na de verhuis van Suzy. Sinds 2010 runde Harry Malter het park samen met zijn dochter Sarah. Harry reed niet zo lang geleden nog zelf met het treintje rond in het park en ook in de circusshows heeft hij heel lang meegespeeld.

Harry Malter in april vorig jaar, in zijn familiepark.
Didier Verbaere Harry Malter in april vorig jaar, in zijn familiepark.
Harry Malter vorig jaar met één van zijn vele maki’s.
Didier Verbaere Harry Malter vorig jaar met één van zijn vele maki’s.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Miek De Cokere

  Altijd leuk om naar toe te gaan ,samen met de kleinkinderen

 • Rita Pardon

  Tof kinderpark! Innige deelneming aan de familie.

 • Carmen De Gussem

  Het Malter park is een droom om naar toe te gaan en niet alleen voor kleine kinderen. Het is er veel gezelliger en je kan er avonturen beleven die je in andere parken niet vindt. Bovendien zijn de eigenaars en was Harry heel vriendelijk tegen iedereen. Wij zijn er ontelbare keren geweest toen onze zoon klein was en hebben er zelfs zijn communiefeest gevierd.

 • stephen Lamon

  wie al een paar keer naar HM Park is geweest, zag hem steeds " patrouilleren" een soort cultfiguur! Constant in de weer met zijn park! ook een toppresentator! een compact, maar eigenlijk wel een leuk Park.

 • Mireille Gryse

  Rust zacht .....sterkte aan Fam. Als wij gingen wandelen dan passeerde we elke keer aan de achterkant van het park.... omdat ons Tara ( hond) gek was op de beestjes...