Oef! Politieke satire op de Gentse Feesten terug van weggeweest

Matjas de Sourire, Watje Leeuwen, Schaam dusou Gier

Zaki, Peter Van Haelter, Luk De Bruyker en Wim Claeys, ofte de Ghesellen van de Strop.
Gianni Barbieux Zaki, Peter Van Haelter, Luk De Bruyker en Wim Claeys, ofte de Ghesellen van de Strop.
Als een vreemde combinatie van toppers de handen in elkaar slaat, dan krijg je vuurwerk. Het nieuwe gezelschap ‘De Ghesellen van de Strop’ brengt tijdens de Gentse Feesten Blauw ende Trouw, een ‘poletieke middelieuwse farce’. Maar eigenlijk zijn het Luk De Bruyker en Zaki die samen een stevig stuk politieke satire hebben neergepend. “Iedere mogelijke gelijkenis met het Gent in de 21ste eeuw is louter toevallig”, zeggen ze met uitgestreken gezicht.

‘Een verzweegene Gents drama ten tijde van Keizer Sjoarel.’ Dat is Blauw ende Trouw. Maar wie de namen van de personages leest, weet al genoeg: Chevallier Matjas de Sourire, met eeuwige glimlach, is van adel. Hij heeft een Frans accent. Zijn bompa was gehuwd met een Italiaanse furie van de Fazzi dynastie. Watje Leeuwen rijdt op een koppige ezel en heeft een West-Vlaams accent. Schaam dusou Gier, in de volksmond ‘den arabier’. Zijn familie werd slachtoffer tijdens de kruistochten. Kwamen naar Gent als krijgsgevangenen. Moeder Mieke, mère superieure van de armetierige kloare. En zo gaat het nog even door. Maar elke gelijkenis met het Gent van de 21ste eeuw is dus louter toevallig. (Lees verder onder de foto)

Watje Leeuwen, keizer sjoarel, Schaam dusou Gier en Chevallier Matjas de Sourire. Elke gelijkenis met bestaande personen berust op louter toeval.
Gianni Barbieux Watje Leeuwen, keizer sjoarel, Schaam dusou Gier en Chevallier Matjas de Sourire. Elke gelijkenis met bestaande personen berust op louter toeval.

“Eigenlijk was het Zaki die aan mijn oren kwam zagen dat het toch niet kon zijn dat er geen politieke satire meer is in Gent”, lacht De Bruyker. “Waarop ik hem zei: awel, schrijf het dan zelf. En zo zijn we dus gaan samenwerken. Het klikte meteen en nu ligt dus onze politieke satire klaar. We hebben Wim Claeys aangesproken om voor de muziek te zorgen. De jongere generatie betrekken, daar blijven we zelf jong van. En hij past perfect in de narrenrol die we hem hebben toebedeeld.” Peter Van Haelter en Luk De Bruyker zelf spelen zo goed als alle rollen zelf, maar er zijn ook papieren popjes, getekend door ZAK (Jacques Moeraert).

“Dit staat helemaal los van Pierke Pierlala of ’t Spelleke van Drie Kluiten”, zegt Luk. “Het is iets nieuw, iets anders.” Het stuk wordt ook een beetje meespeeltheater. “Ja, we gaan het publiek vragen om mee te doen. Shakespeare deed dat ook”, klinkt het. “En aangezien ons stuk zich afspeelt in 1548 kan dat dus perfect.” En ze moeten er maar tegen kunnen, onze politiekers, vinden de protagonisten. Want ja, uiteraard gaat het over politiek Gent van vandaag. “Politieke satire heeft altijd deel uitgemaakt van de Gentse Feesten. We roepen dan ook alle politiekers op om zeker te komen kijken. Het kan geen kwaad hen eraan te herinneren vanwaar ze afkomstig zijn.”

Wie het stuk wil zien, zal snel moeten zijn. Er wordt maar 6 dagen gespeeld, meestal wel twee keer per dag. Afspraak is telkens aan de Donkere Poort, en van daar gaat het naar het zaaltje aan Zilverhof 22, waar maximum 80 mensen binnen kunnen.

Tickets (20 euro) bij Uitbureau, 09/233 77 88.

Luk en Zaki in het Gravensteen
Gianni Barbieux Luk en Zaki in het Gravensteen
Luk met één van de papieren personages
Gianni Barbieux Luk met één van de papieren personagesReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.