Nu ook halalneuzen op Groentenmarkt

DERDE KRAAM OPENT OP 1 APRIL VOOR SALON DE CHOCOLAT

Eray Ciftci op de plaats waar hij zijn cuberdons met rundergelatine zal verkopen.
Foto Masscho Eray Ciftci op de plaats waar hij zijn cuberdons met rundergelatine zal verkopen.
Vanaf 1 april krijgt de Groentenmarkt er een derde neuzenkraam bij. Dat zal halalneuzen verkopen, gemaakt met runder- in plaats van varkensgelatine. Het kraam komt voor de zaak Salon de Chocolat van Eray Ciftci en staat dus op veilige afstand van de andere twee.

Op de Groentenmarkt staan al twee kramen met cuberdons, op een armlengte van elkaar. Dat uitbaters Carl - met de bolhoed - en Sonny niet echt de beste vrienden zijn is bekend. Een tijdlang was de Groentemarkt zelfs het decor van een echte 'Neuzenoorlog'. Die situatie is intussen bekoeld. Maar vanaf 1 april komt er dus een derde kraam bij op hetzelfde plein. Het komt voor het winkeltje Salon de Chocolat. En het zal halal-neuzen verkopen. De producent is Confiserie Geldhof, dezelfde als die van de neuzen die Carl verkoopt. De cuberdons van Sonny zijn van Confiserie 2000.


"Eigenlijk zijn onze neuzen niet 'officieel' halal", zegt Bart Nauwelaerts van Confiserie Geldhof. "Want dat zou willen zeggen dat er continu een imam aanwezig is bij ons productieproces, én dat het produceren van de neuzen helemaal afgescheiden is van de rest van de productie. Dat kan uiteraard niet, in ons artisanaal bedrijf. Maar de neuzen zullen wél geproduceerd worden met halalgelatine, afkomstig van runderen en dus niet van varkens. Daar hebben we ook een certificaat van. Qua uitzicht en qua smaak zullen deze neuzen in niks verschillen van de originele. Alleen op de verpakkingsdoosjes zal er staan dat het om halalgelatine gaat, in plaats van gewone gelatine."

Vraag

Volgens Geldhof is er wel degelijk vraag naar halalsnoep. "Eray Ciftci van Salon de Chocolat werkte vroeger voor een pralineketen en vertelde dat er vanuit de moslimwereld geregeld vraag was naar producten met halalgelatine. We verwachten dus echt wel dat de neuzen zullen verkopen. We starten daarmee - een beetje ludiek - op 1 april. Ons productie zal eerder klaar zijn, maar het kraam waarin verkocht zal worden is nog niet af. Bij Eray kwamen we eerder toevallig terecht. Maar omdat hij ook artisanale producten verkoopt in zijn winkeltje, was de link snel gelegd."

Concurrentie

De vraag is of het derde kraam de concurrentiestrijd op de Groentenmarkt opnieuw zal doen opflakkeren. Bij Geldhof vermoeden ze van niet omdat de halalneuzen toch een ander product zijn.


Bij Carl aan bakkerij Imschoot start Geldhof volgende week trouwens met cuberdons met echt vruchtenconcentraat, in plaats van 'aroma'. Dat zal de neuzen weer een andere smaak geven. En zo heeft elk zijn eigen specialiteit. De halalneuzen zijn trouwens ook helemaal nieuw in België.