Nu ook betalend parkeren buiten centrum

30 OF 60 EURO BOETE VOOR OVERTREDERS AAN DAMPOORT EN IN ST-AMANDSBERG

Arbeiders plaatsen de nieuwe parkeermeters waar je je nummerplaat moet ingeven.
Foto Yves Masscho Arbeiders plaatsen de nieuwe parkeermeters waar je je nummerplaat moet ingeven.
In de hele Dampoortwijk en in grote delen van Sint-Amandsberg moet je vanaf maandag betalen om te parkeren. Wie de gewoonte had om zijn wagen in de straten rond het Dampoortstation te parkeren om dan de trein te nemen, riskeert voortaan een fikse boete.

Terwijl iedereen de mond vol heeft van het zogenaamde circulatieplan, is er nu al het parkeerplan dat voor tal van wijken grote aanpassingen zal vragen. De wijk Dampoort en een aanzienlijk deel van Sint-Amandsberg komen als eerste aan de beurt. Op dit moment plaatsen arbeiders er gloednieuwe parkeermeters. Die maken een klassiek parkeerticket overbodig. Men moet er de nummerplaat ingeven en de tijd dat men wil parkeren. Betaling kan nog zowel met munten als met bankkaarten.


De grote veranderingen zijn echter de nieuwe parkeerregimes. Parkeren was aan de Dampoort en in Sint-Amandsberg tot nu toe bijna overal gratis. Grote delen waren blauwe zone waar men een parkeerkaart moest plaatsen, in andere delen was vrij parkeren van kracht. Enkel langs de Antwerpsesteenweg en op het Antwerpenplein moest men tot nu toe betalen. Dat verandert nu grondig.


De Dampoortwijk komt in de zogenaamde oranje zone te liggen. Dat is een zone die speciaal ontwikkeld is voor stationsomgevingen. "Nogal wat treingebruikers hebben namelijk de gewoonte om hun wagen te parkeren in de ruime omgeving van het Dampoortstation om dan te voet verder te gaan om de trein te nemen. Dat geeft een enorme parkeerdruk in de buurt", zegt mobiliteitsschepen Filip Watteuw (Groen). De oranje zone houdt in dat men 1,5 euro per uur betaalt en dat langparkeren niet mogelijk is zonder bewonerskaart. Men kan een wagen er dus maximaal 3 uur kwijt. "Dat moet er voor zorgen dat automobilisten de voorziene parking gebruiken." Na 19 uur wordt parkeren er dan weer gratis.


Sint-Amandsberg krijgt het lichtste van alle nieuwe parkeerregimes opgelegd, al zal de aanpassing wel groot zijn. Tot nu toe kon iedereen er vrij parkeren. Voortaan zal Sint-Amandsberg in de groene zone liggen. Dat betekent dat men 0,80 euro per uur betaalt om te parkeren. Om een hele dag te parkeren betaalt men 3 euro. Ook hier is parkeren na 19 uur gratis.

Bewonersparkeren

In de omgeving worden ook parkeerplaatsen voorbehouden voor bewoners. Naast de huidige bewonersplaatsen komen er in de zone Sint-Amandsberg en Dampoort voorbehouden parkeerplaatsen bij in de Christine D'Haenhof (7 plaatsen) en de Grote Wede (volledig). Opvallend is ook dat er nog een aantal straten zijn zonder parkeerregime zoals de Oscar Colbrandtstraat, de Kriekerijstraat en de Jos Verdegemstraat. "Daar was volgens studies geen parkeerregime nodig. Als de parkeerdruk er enorm zou toenemen, is het niet uitgesloten dat we alsnog ingrijpen", klinkt het bij het kabinet van Watteeuw.


Voor iedereen in Sint-Amandsberg en de Dampoortwijk is opletten dus geboden. Wie betrapt wordt op parkeren zonder geldig ticket betaalt een GAS-boete van 30 euro. Wie zijn wagen onrechtmatig parkeert op bewonersplaatsen is dat zelfs 60 euro.


Vanaf 23 mei krijgen ook Ledeberg en Gentbrugge nieuwe parkeerregimes. Daarna volgt de rest van Gent. Wie wil weten in welke parkeerzone hij woont en wanneer het nieuwe parkeerplan er ingevoerd wordt, kan surfen naar https://stad.gent/mobiliteitsplan/het-parkeerplan/veranderingen-wijk-wijk .