Nu al 32 legionella-besmettingen

Ergens in het havengebied zou de bron van besmetting zich bevinden
Wannes Nimmegeers Ergens in het havengebied zou de bron van besmetting zich bevinden
In de loop van zaterdag is bij nog eens 2 mensen legionella vastgesteld. Het gaat om de 31ste en 32ste patiënt sinds de uitbraak. Beiden hebben een duidelijke link met de Gentse kanaalzone. “Deze gegevens wijzen er dus opnieuw op dat Zorg en Gezondheid op het juiste spoor zit om de bron van de besmettingen in de zuidelijke Gentse kanaalzone te zoeken”, zegt Joris Moonens.

Beide patiënten kregen hun eerste ziekteklachten op 21 mei, en 4 dagen later werd officieel legionella vastgesteld. Beiden waren er op tijd bij, één ervan verblijft zelfs gewoon thuis. De andere is opgenomen in het ziekenhuis, maar niet op intensieve zorgen. Dat is ook het geval met de 30ste patiënt, die zich vrijdagavond meldde. Momenteel zijn tien patiënten thuis en twintig in het ziekenhuis. Vier daarvan liggen op intensieve zorg, maar geen van hen verkeert in levensgevaar. Twee mensen overleden in het ziekenhuis aan de legionellabesmetting.

Toch hoeven de nieuwe patiënten geen teken te zijn dat de bron van besmetting nog niet is gestopt. Wel is intussen duidelijke dat die besmetting meerdere dagen heeft geduurd. De eerste vaststellingen werden gedaan in de periode van 29 april tot 6 mei. De periode tussen blootstelling aan legionella en effectief ziek worden, bedraagt maximaal negentien dagen, maar meestal tussen twee en tien dagen.

Intussen werden koelinstallaties in 17 havenbedrijven onderzocht en ontsmet. Bij vijf ervan werd ‘legionella pneumophila’ gewonden, het type dat de mensen heeft ziek gemaakt. Twee bedrijven hadden er zelfs hoge concentraties van. Genetisch onderzoek bij de stalen van de vijf bedrijven moeten nu aantonen welke bacterie exact overeenkomt met het type van de patiënten, en dan is de bron van besmetting zeker gevonden. De resultaten daarvan worden in de week van 3 juni verwacht.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lore Kluwer

  En nog altijd geen openbaarmaking van de namen van de bedrijven in kwestie? Installaties mogen niet worden stilgelegd en de economische belangen moeten worden beschermd? Ocharme de mensen die, zich van geen kwaad bewust, naar een van die bedrijven gaan en besmet geraken.

 • Dirk Thyssen

  Ze zitten blijkbaar al een ganse tijd op het goede spoor , maar arriveren lijkt me moeilijker me dunkt.

 • Danny Govaerts

  Hopelijk zijn er verantwoordelijke mensen die de haarden die gevonden zijn toch hebben ontsmet . Moest dat niet het geval zijn moet het gerecht ze nadien maar veroordelen voor schuldig verzuim.

 • bart herbots

  De bedrijven aanklagen en zwaar laten boeten

 • PETER PERMENTIER

  Als men bespaard op de chemicalieen zoals hypocloride dosering dan is het ver gekomen, nu ja sommige bedrijven en verantwoordelijken moeten daar maar dan ter verantwoording worden geroepen