NTGent trekt met sperma en eicellen door stad

'Lam Gods' van Milo Rau: de openingsvoorstelling van het nieuwe seizoen van NTGent.
Foto Michiel Devijver 'Lam Gods' van Milo Rau: de openingsvoorstelling van het nieuwe seizoen van NTGent.
Theatergroep Action Zoo Humain trok zaterdagavond met 'sperma en eicellen' in processie door Gent tijdens het openingsweekend van NTGent.

De performancegroep staat onder de artistieke leiding van onderzoeker aan de KASK/School of Arts/HoGent en theatermaker Chokri Ben Chikha. Met zijn processie wou hij het DNA van Vlaanderens grootste kunstenaars naar Dubia exporteren. Action Zoo ontwerpt in opdracht van de Vlaamse Overheid een Vlaams paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Dubai in 2020.


"Door het DNA van onze meest begaafde kunstenaars in Dubai tentoon te stellen, spelen we twee sterke Vlaamse troeven uit: de uitzonderlijke kwaliteit van onze kunstenaars en onze vooruitstrevende rol in de wereld van de biotechnologie", aldus de artistiek leider.

Genetische basis

Ze krijgen hierbij hulp van prof. dr. Petra De Sutter en haar ivf-team van het UZ Gent. "Ik kan Action Zoo Humain helpen door in de de zaad- en eicellen van Vlaamse kunstenaars op zoek te gaan naar de genetische basis van artisticiteit. Daarmee kunnen we vervolgens de bevolking in Dubai bevruchten", aldus de professor. In de processie liepen zo'n 50 mensen mee. NTGent laat zo opnieuw van zich horen. Artistiek leider Milo Rau haalden eerder het nieuws toen ze Syriëstrijders zocht voor haar theaterbwerking van het Lam Gods. En ook afgelopen weekend toen ze een koppel op scène liet vrijen in het gezelschap van kinderen.


(DVL)