NTGent jaartje op verplaatsing door bouwwerken

Rechts van het NTGent wordt het stuk nieuwbouw afgebroken en komt er een los- en laadzone.
Foto James Arthur Rechts van het NTGent wordt het stuk nieuwbouw afgebroken en komt er een los- en laadzone.
Volgende maandag beginnen de verbouwingswerken aan het NTGent. De technische ruimtes en het sanitair worden vernieuwd en aan de zijgevel van het toneelhuis komt een nieuwbouw met een nieuwe los- en laadzone. De voorstellingen verhuizen een jaar lang naar andere theaterzalen in de stad.

De programmatie van het NTGent loopt gewoon door, maar er moeten wel creatieve oplossingen gezocht worden. Er staan nu voorstellingen gepland in de Vooruit, de Handelsbeurs, de Minard Schouwburg, het Arcatheater en de Minnemeers waar een grotere tribune komt om de voorstellingen van het NTGent aan te kunnen. De werken zijn dan ook vrij ingrijpend. In het theater zelf wordt de zogenaamde trekkenwand vervangen door een automatisch systeem. Die trekkenwand zorgt ervoor dat achtergronden snel vervangen kunnen worden. Die wordt nu nog manueel bediend aan de hand van stalen buizen waaraan doeken, decorelementen en spots hangen.

Los- en laadzone

Er komt ook een stuk nieuwbouw rechts van het NTGent. Daar is nu een nieuwer bijgebouw met kantoren. Dat wordt afgebroken. In de plaats komt er een los- en laadzone. Hierdoor zullen de decorstukken en attributen rechtstreeks van de oplegger naar de scène gebracht kunnen worden. De laad- en loskade wordt volledig akoestisch ingepakt om alle mogelijk hinder van het laden en lossen voor de buurt te vermijden. Het gaat om een investering van 4,6 miljoen euro. In het voorjaar van 2018 moet het vernieuwde NTGent openen. (EDG)