Nog steeds geen gouverneur voor Oost-Vlaanderen, ambtswoning aan Vlasmarkt staat leeg

Wie volgt Jan Briers op als Oost-Vlaams gouverneur? Het blijft, na 4 maanden, nog steeds een open vraag.
Florian Van Eenoo photonews Wie volgt Jan Briers op als Oost-Vlaams gouverneur? Het blijft, na 4 maanden, nog steeds een open vraag.
Hoewel Jan Briers al sinds eind oktober met pensioen is, hebben we vandaag nog steeds geen nieuwe gouverneur. Ook vrijdagmorgen raakte de Vlaamse regering er niet uit. De verkiezing lijkt een politiek steekspel te worden tussen N-VA en Open Vld.

Het (dure) examentraject dat in de tweede helft van 2018 liep, leverde 15 geschikte kandidaten op om Jan Briers op te volgen als gouverneur van Oost-Vlaanderen. Het was de eerste keer dat een ‘examen’ werd uitgeschreven om een gouverneur te benoemen, en dat op vraag van Open Vld. De partij wilde een objectieve, en geen politieke benoeming. Maar ondanks het examen blijft de ultieme beslissing wél een keuze van de Vlaamse regering. 

Open Vld wilde Carina Van Cauter, één van de 15 geschikte kandidaten. Maar al snel lekte haar examenresultaat uit, en daaruit bleek dat zij niet de best gerangschikte kandidate was. Met bakken kritiek tot gevolg, en een exit voor Van Cauter. Zij wordt geen gouverneur, maar zal wel de Vlaamse lijst trekken voor Open Vld Oost-Vlaanderen.

Regeringsvorming

N-VA wil Wim Leerman, directeur van de stad Aalst, omdat die de meeste punten scoorde. Maar dat houdt Open Vld dus tegen. “De procedure is correct verlopen”, vindt N-VA-minister Liesbeth Homans. “Maar nu wordt gezegd dat de benoeming op de onderhandelingstafel van de regeringsvorming na de verkiezingen van 26 mei zal gelegd worden, en zelfs gekoppeld zou worden aan de gouverneur van Vlaams-Brabant en misschien zelfs die van Limburg. Dat wordt dus een plat politieke benoeming, en dat was niet de bedoeling.”

Ondertussen blijft de waarnemend gouverneur, arrondissementscommissaris Didier Tollenaere, dus stevig op post in Oost-Vlaanderen. De ambtswoning op de Vlasmarkt blijft leeg.

De gouverneurswoning op de Vlasmarkt staat sinds november leeg
Gianni Barbieux De gouverneurswoning op de Vlasmarkt staat sinds november leeg2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Edmond Dantès

    Waarom niet kiezen voor Christophe Peeters? Echte Gentenaar, gepokt en gemazeld in de Arteveldestad, dossiervreter en bovenal capabel. Open VLD mag zeker een geste doen naar iemand die door hun toedoen uit het stadhuis gedefenestreerd is.

  • avelino garcia

    Schaf dat af , dat is een enorme kost voor een nutteloze job daar heb je een Burgemeester voor. Als Burgemeesters ook in parlementen kunnen zetelen dan blijven ze beter weg uit het parlement en doen wat een overbodige Gouverneur doet.