Noël Fack viert vijftig jaar op de planken

Noël Fack voor de Minard waar zijn jubileumshow te zien is.
Wannes Nimmegeers Noël Fack voor de Minard waar zijn jubileumshow te zien is.

Weinig volksartiesten kunnen zeggen dat ze al vijftig jaar aan hun carrière timmeren. Maar Noël Fack (61) kan dat wel. Hij zette zijn eerste stappen op het podium toen hij 11 jaar oud was, aan de zijde van zijn artistieke vader Henri Fack. Noël speelde accordeon en als kind paste hij perfect in het kinderprogramma van zijn pa en zijn kompaan Theo Daese, alias De lachstones. Hij bleef bij dit komisch duo spelen tot 1976 als begeleider van hun zelfgemaakte komische liedjes en trad later ook mee op in sketches. Begin jaren 70 trad Noël Fack ook op bij Eddy Wally, Walter De Buck en een familie-orkest. Er was zelfs een tijdlang een poppenkastshow 'Fikske en Fakske'. Noël werd later ook nog clown en kwam bij theater Taptoe terecht. Eind jaren 90 richtte hij zijn eigen gezelschap op, 'De Dreidekkers', met Rosa Geinger en Henri Fack, en later ook met Pat Remue, Jean-Pierre Maeren en Lily Castel. Hij had een sterke band met Romain Deconinck.


Fack bracht meerdere cd's uit. Zijn Dreidekkers stopten in 2013, toen de fakkel werd doorgegeven aan het jongerenproject De Seene. Maar Noël treedt zelf nog steeds op als entertainer/muzikant en schrijft de teksten en regisseert voor De Seene. Hij is ook de accordeonist in het nieuwe café-chantantgezelschap De Foefelateurs.


De hele biografie van Noël Fack wordt - bij wijze van viering - gebracht in de Minardschouwburg, als variétéshow. Daar zal De Seene voor zorgen. Noël zal ook af en toe te zien zijn in die show. De show vindt plaats zondag 8 februari om 15 uur in de Minard in de Walpoortstraat. Tickets (14 euro) via www.minard.be of 09/267.28.28. (VDS)