Nieuwe partijen raken niet van de grond

De nummers 4, 2 en 1 op de Be One-Lijst, Fatam Karaca, Erçan Tok en Meryem Kaçar
Wannes Nimmegeers De nummers 4, 2 en 1 op de Be One-Lijst, Fatam Karaca, Erçan Tok en Meryem Kaçar

De kleine partijen hebben geen eieren gebroken tijdens de verkiezingen. Duw, Be.One, de Spiegel, Piss Off, zelfs allemaal samen opgeteld komen ze maar net aan de kiesdrempel. De teleurstelling in die kampen is groot.

Duw.Gent scoort met 2% het best. Die partij ontstond uit tegenstanders van het circulatieplan en had inspraak voor de Gentenaars als enige partijpunt.

Be.One scoorde dan weer 1,1% van de stemmen. “We zijn zwaar teleurgesteld”, zegt lijsttrekker Meryem Kaçar. “We hadden echt wel op meer gehoopt. De voorbije week zijn ons heel wat stokken in de wielen gestoken. Er was een oproep van Turkse vzw's om niet voor ons te stemmen. Wat heel ondemocratisch was. We zijn de voorbije dagen ook online aangevallen over oude uitspraken van Dyab Abou Jahjah (de oprichter van de partij) over Erdogan. Het werd zeer vuil gespeeld. Desondanks merken we dat er wel degelijk ruimte is voor een partij tegen het establishment. We blijven sowieso bestaan en zullen oppositie voeren van buiten de gemeenteraad.”

Ook burgerbeweging de Gentse Burgers moet het stellen met 1% van de stemmen. Piss Off, de partij die strijdt tegen de vermarkting van openbare toiletten en "de patriarchale structuur van politiek", kreeg dan weer 0,6% van de stemmen. VMC, de Multiculturele Recht Partij (MRP) en Spiegel moesten het stellen met 0.2 tot 0,3% van de stemmen. Bijzonder pover dus. Alle kleine partijen samen zijn goed voor zo'n 5,5% van de stemmen.

Nochtans werd van een aantal partijen die zich op allochtone Gentenaars verwacht dat ze een belangrijke rol zouden spelen door stemmen af te snoepen van de klassieke partijen. Uiteindelijk gebeurde dat niet. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.