Nieuwe eetzaak ‘aardig’ opent achter Sint-Jacobs: “Verse sappen, koffie en lekkere gerechten met lokale producten”

Karel en Louis van aardig.
Jill Dhondt Karel en Louis van aardig.
De Kammerstraat heeft er sinds woensdag een eetplek bij: aardig. Bij Karel Roels (27) en Louis Lagacie (27), twee vrienden, kan je uiteraard voorlopig enkel afhalen. Op de kaart staan verse sappen, koffie, warme en koude gerechten. Alles wordt gemaakt met lokale seizoensgroenten, die rechtstreeks van het veld komen.

Karel hield tot eind februari een pop-up open in de Dampoortstraat, ook onder de naam ‘aardig’. De jonge kok zorgde er elke dag voor duurzame, vegetarische maaltijden. “Het was een succes, en ik wou erna graag een vaste plek zoeken”, geeft Karel aan. “Maar opnieuw alleen ondernemen zag ik niet zitten.” Louis, een vriend van Karel, was intussen op zoek naar een job. Toen de coronacrisis toesloeg, besloten ze de handen in elkaar te slaan, en samen soep te verkopen vanuit hun tuin. “Dat verliep heel vlot, dus besloten we uit te breiden naar verse sappen, meeneemkoffie en maaltijden. Dit pand stond leeg, en leek ons een ideale locatie.”

Karel en Louis verkopen enkel door het raam, zolang de coronamaatregelen gelden.
Jill Dhondt Karel en Louis verkopen enkel door het raam, zolang de coronamaatregelen gelden.

Via het raam

In de Kammerstaat runt Karel de keuken en Louis de zaal. Zolang de coronamaatregelen gelden, doen ze enkel aan raamverkoop. “De klanten hoeven niet binnen te komen. Ze worden veilig bediend via het raam”, zegt Louis. “Zodra we mogen, zullen we naast takeaway, ook een eat-in organiseren.” Op het menu staan elke week vier gerechten: salade, pasta, een ‘aardige’ lunch en boerenkost. Een aardige lunch staat gelijk aan wereldkeuken met producten van hier. Boerenkost is eerder een traditionele bereiding van groenten met een creatieve knipoog. Minimum een van de vier gerechten is steeds plantaardig.

De rode draad door de schotels zijn lokale seizoensgroenten. “We werken samen met een leverancier die onze groenten rechtstreeks van een bioboer in de buurt haalt. Die neemt de prijs van de boer aan, waardoor die een eerlijke vergoeding ontvangt.”

Aardig, Kammerstraat 19. Open van 9 tot 21 uur, van woensdag tot zaterdag.

Aardig in de Kammerstraat.
Jill Dhondt Aardig in de Kammerstraat.