Nieuwe Dokken: eerste bewoners in 2020

VANAF EIND APRIL WORDT 52.000 TON VERVUILDE GROND AFGEVOERD

Het project De Nieuwe Dokken zorgt voor een heel nieuwe skyline in Gent.
James Arthur Het project De Nieuwe Dokken zorgt voor een heel nieuwe skyline in Gent.
Het wordt menens voor het project De Nieuwe Dokken. Vanaf eind april wordt daar liefst 52.000 ton (!) vervuilde grond afgevoerd en gesaneerd. Gelijktijdig start de bouw van de gemeenschapsvoorziening en het eerste woonblok. De eerste bewoners worden begin 2020 verwacht.

Minister Joke Schauvliege kwam gisteren zelf in Gent vertellen dat de hele operatie voor de bodemsanering 4 miljoen euro zal kosten. De grond van het vroegere havengebied is sterk vervuild, onder meer door het beitsen van treinbiels. Daarom zal over een lengte van 300 meter tot 5 meter diep grond afgegraven worden, goed voor 52.000 ton. Wie zich afvraagt waar zich dat juist situeert: het is exact onder het DOK-strand, waar de voorbije jaren duizenden mensen van de zon genoten. "Maar een risico is daar nooit geweest", klinkt het, "want bovenop de vervuilde grond ligt een betonplaat, en daar bovenop werd het strand van DOK aangelegd, met aangevoerd zand."


Dat de graafwerken eind april starten, wil wel zeggen dat er komende zomer geen DOK-strand meer zal zijn. "Maar DOK zelf kan wel nog 2 jaar doorgaan, al is het dan op een kleiner stuk grond", zegt kersvers schepen Sven Taeldeman (sp.a). "Ze kunnen hun hangar nog gebruiken en het volledige stuk ernaast richting Dampoort." De voorbereidende werken voor de bodemsanering starten volgende week, de echte graafwerken zijn voor eind april.

Eind april start de sanering van De Nieuwe Dokken.
James Arthur Eind april start de sanering van De Nieuwe Dokken.

Water of weg?

"Ondertussen onderhandelen we nog over het afvoeren van die grond", zegt Sofie Rédelé van Schipperskaai Development cvba, dat instaat voor de ontwikkeling van het gebied. "We hopen de grond over het water te kunnen afvoeren, via de vernieuwde kade langs de Koopvaardijlaan. Als dat toch niet zou kunnen, dan moet het over de weg, via de Afrikalaan langs de Weba de R4 op, naar Kallo."


Zodra de bodemsanering opschuift, starten ook de bouwwerken op wat het middelste gedeelte van De Nieuwe Dokken zal worden. Eerst zet SoGent het gebouw waarin onder meer een school, een crèche en een buurtsporthal komen. Ongeveer gelijktijdig zet Schipperskaai Development het eerste woonblok. Rond de jaarwisseling 2019 - 2020 zullen beide gebouwen klaar zijn en worden de eerste bewoners verwacht.


De ontwikkeling aan de Koopvaardijlaan bestaat uit 3 delen met gebouwen, gescheiden door buurtparken. Aan beide uiteinden komt nog een groot wijkpark. In totaal worden in het project De Nieuwe Dokken bijna 1.500 nieuwe woningen gecreëerd, nog los van de private ontwikkelingen, zoals op de Acec-site. "We hopen dan ook dat de overheid snel werk maakt van de aanleg van de Verapazbrug en van de verlenging van tram 4, zodat dit nieuwe stadsdeel vlot ontsloten kan worden", zegt schepen Taeldeman nog.