Nieuw kleurrijk glasraam in Sint-Baafskathedraal

Het nieuwe glasraam in de kathedraal
© Sint-Baafskathedraal/ Foto PM Het nieuwe glasraam in de kathedraal
In de tweede zijkapel aan de rechterkant van de Sint-Baafskathedraal is een nieuw glasraam te zien. Het is een ‘explosie van kleuren’.

 Het glasraam is van de hand van kunstenaar Harold Van de Perre uit Dendermonde, en werd gerealiseerd door het atelier Oidtmann uit Linnich (Duitsland). Het thema van het glasraam is Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij), naar de aanhef van de strofen van het bekende Zonnelied van Francisco Van Assisi (1226). Dat is ook de titel van de belangrijke encycliek van paus Franciscus uit 2015 over ecologie. 

Centraal in het glasraam staat dan ook de ontmoeting tussen beide Franciscussen. Ze zijn omringd met vogels en ze baden in de lichtstroom die van boven naar beneden loopt. Naast de ontmoeting van de huidige paus met Franciscus van Assisi, beeldt het glasraam de heilige pater Damiaan af, die een melaatse omarmt. Boven de Franciscus-figuren wordt het Bijbelverhaal van de Goede Herder opgeroepen. Daarmee verwijst het glasraam naar het ‘Jaar van Barmhartigheid’ dat paus Franciscus in 2016 uitriep. 

Verder naar boven ziet men de Stad Gods of het ‘Hemelse Jeruzalem’, het zonnemotief en de regenboog, die in het Bijbelse verhaal van de zondvloed symbool staat voor het verbond tussen God en de mensen. Bisschop Luc Van Looy huldigt het nieuwe glasraam in op zondag 11 november na de eucharistieviering van 11 uur.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.