Nieuw gebouw Churchillplein is bijna identiek aan het oude

ontwerp gebouw winston Churchillplein
OSAR ontwerp gebouw winston Churchillplein
Het nieuwe sociale woonblok op het Winston Churchillplein, vlak bij het AZ Sint-Lucas, zal bijna een kopie zijn van het gebouw dat er wordt afgebroken. “Het had een heel specifieke stijl en die wilden we bewaren om te passen bij de andere blokken daar”, zegt WoninGent-voorzitter Guy Reynebeau.

“We verwijderen eerst het asbest uit het oude gebouw, daarna begint de afbraak. Het pand zal stukje bij beetje afgeknabbeld worden. Ten laatste in september zal het appartementsgebouw volledig verdwenen zijn om in oktober aan de nieuwbouw te kunnen beginnen.”

Die nieuwbouw zal 8,8 miljoen euro gaan kosten. “In het nieuwe gebouw zal ruimte zijn voor 60 appartementen in plaats van 84. Dat zijn er een pak minder dan vroeger, maar we moeten er voor zorgen dat alles aan de huidige woonnormen voldoet. Bovendien zal er ook extra aandacht zijn voor sociale woningen voor grote gezinnen. Er komen tien appartementen met vier slaapkamers”, zegt Reynebeau.

De oude gebouwen werden ontworpen door de Gentse architect Jules Trenteseau. De drie grote woonblokken in de buurt werden elk met een eigen procédé neergepoot. Twee van de blokken kunnen gerenoveerd worden, maar het middelste dat op betonnen palen rust, kon niet gered worden.

“De nieuwbouw past goed bij de andere woonblokken in de buurt en het gebruikt dezelfde voetafdruk als van het oude gebouw.  Het wordt bijna identiek, maar zal natuurlijk wel  veel moderner zijn.”

Het oude gebouw centraal op het Churchillplein wordt afgebroken.
Wannes Nimmegeers Het oude gebouw centraal op het Churchillplein wordt afgebroken.
Afbraak van gebouw op het WInston Churchillplein
Wannes Nimmegeers Afbraak van gebouw op het WInston ChurchillpleinReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.