Niemand kan zwijgen over N-VA

AARTSRIVAAL DOMINEERT SPEECHES SOCIALISTEN OP FEEST VAN DE ARBEID

De socialisten hadden het op het feest van de arbeid moeilijk om te zwijgen over aartsrivaal N-VA. Zowel Bruno Tobback, Freya als ABVV-topvrouw Katrien Neyt konden hun afkeer voor Bart De Wever en de zijnen niet wegstoppen.

Rood was gisteren dé kleur in de binnenstad, maar dat die kleur veel schakeringen heeft, bleek tijdens de stoet. PVDA+ sloot zich achteraan aan. Vroeger zou dat een handvol militanten geweest zijn. Gisteren reden ze mee met een vrachtwagen en een honderdtal overtuigde sympathisanten. In tegenstelling tot de rest van de stoet liepen de PVDA'ers wel rond met protestborden.


Nog één andere groep liet een duidelijke proteststem horen. De vzw Palestina Solidariteit en enkele gelijkgezinden kwamen voor de socialisten op de Vrijdagmarkt protesteren tegen de activiteiten van bewakingsfirma G4S in Gent. "In Israël bewaken ze gevangenissen voor Palestijnse politieke gevangenen en kolonies in bezette gebieden. Hier mogen ze van de stad parkeercontroles uitvoeren. We willen dat de stad dat contract verbreekt", klinkt het.


Gent is de sterkhouder van het socialisme in ons land. Nergens anders staan de socialisten zo stevig. Toch ging het tijdens de speeches voornamelijk over de N-VA. "N-VA staat voor Nu Voluit Achteruit", aldus ABVV-afgevaardigde Katrien Neyt. "Van die boer willen we geen eieren."

De Vrijdagsmarkt kleurt helemaal rood.
Wannes Nimmegeers De Vrijdagsmarkt kleurt helemaal rood.

Poetshandschoenen

Het ABVV had honderden rode poetshandschoenen laten bedrukken met de tekst 'mij veeg je niet weg'. De socialisten vrezen namelijk dat zoals de kaarten nu liggen, de allerzwaksten als verliezer uit de stembusslag zullen komen. Waaronder het personeel dat werkt dankzij dienstverleningscheques.


"Het verschil tussen links en rechts is heel simpel. Zij die vinden dat ieder voor zich moet zorgen en wij die vinden dat we voor elkaar moeten zorgen", aldus Freya Vandenbossche. Ze bedankte premier Elio Di Rupo voor zijn inzet om het land uit de crisis te halen. "De rechterzijde vindt dat wie zijn job verliest en na twee jaar geen nieuwe heeft, niet gezocht heeft of niet wil werken. Ik ken geen mens die blij is wanneer hij zijn job verliest bij een collectief ontslag. Waar halen ze het lef om te zeggen dat de mensen niet willen werken. Het gras is groener in Gent. Dit is een stad waar fietsers nog op straat mogen, waar kinderverzorgers nog ziek mogen zijn en waar kinderen nog kind mogen zijn."


Bij de volgende verkiezingen zullen de Gentse socialisten niet alleen naar de 'rechterzijde' moeten kijken, maar ook over hun schouder. Omdat sp.a en Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen in kartel opkwamen, is niet meer duidelijk hoe sterk de socialisten nog zijn. De vraag is hoe sterk de groenen in Gent opkomen na zich een jaar stevig geprofileerd te hebben in het college.