Neuzenman Carl niet meer op Groentenmarkt

BAKKERIJ HIMSCHOOT BEHOUDT VERGUNNING VOOR KRAAM

Carl Demeestere achter zijn kraam op de Groentenmarkt. Daar mag hij geen neuzen meer verkopen.
Foto Wannes Nimmegeers Carl Demeestere achter zijn kraam op de Groentenmarkt. Daar mag hij geen neuzen meer verkopen.
Carl Demeestere mag geen neuzen meer verkopen op de Groentenmarkt. Dat heeft burgemeester Termont beslist na racistische uitspraken van Carl over zijn concurrent. Bakkerij Himschoot behoudt haar vergunning. Er mogen op de Groentenmarkt dus wel nog twee neuzenkramen staan. Carl mag elders nog neuzen verkopen.

Carl ging enkele weken geleden zijn boekje behoorlijk te buiten toen hij zijn concurrent Younes onder andere 'een stuk stront in twee schoenen' noemde. Het filmpje werd online gezet door twee internationale vloggers die gehoord hadden over de aanslepende vete tussen beide neuzenverkopers. Op die manier kwam het onder ogen van de burgemeester. Die nam meteen een behoorlijk fors besluit. Geen tijdelijke of permanente intrekking van de vergunning van bakkerij Himschoot. Wel wordt verkoper Carl geweerd van de Groentenmarkt. Een opmerkelijk besluit, want beide partijen lieten zich de voorbije jaren niet onbetuigd.


Burgemeester Termont is formeel: "Carl Demeestere mag niks meer verkopen op die plaats op de Groentenmarkt. De taal die hij uitkraamde, was er ver over."

Racistische praat

De juridische dienst moest even uitzoeken hoe het geregeld moest worden, want de vergunning spreekt op bakkerij Himschoot, en niet op neuzenverkoper Carl. "Nu hebben we dus beslist en expliciet in de vergunning van bakkerij Himschoot gezet dat ze op die plek niet meer mogen samenwerken met Carl Demeestere. Het is de eerste keer dat ik zo'n maatregel neem. De beslissing komt er na de racistische praat van Demeestere, en na alle voorgaande klachten die we over hem kregen. Het moet daar nu voor eens en altijd gedaan zijn op die Groentenmarkt. Naast deze beslissing zal ik ook de vergunninghouders én hun verkopers binnenkort naar mijn bureau laten komen om hen eens goed de les te spellen. En als ze het dan nog niet begrepen hebben, trek ik gewoon beide vergunningen in."

Geen beroepsverbod

Het verbod om nog met Carl samen te werken wil niet zeggen dat de man een beroepsverbod krijgt in Gent. Hij mag nog steeds neuzen verkopen op andere plaatsen, maar niet meer op de Groentenmarkt. Carl staat bijvoorbeeld ook in de Holy Food Market, en dat mag hij gewoon blijven doen, zegt Termont.


Carl en Philip Van Melle, de eigenaar van bakkerij Himschoot, hielden gisteren alvast een crisisvergadering. Of ze stappen zullen ondernemen tegen de beslissing, is nog niet duidelijk.


Het is de eerste keer dat iemand in Gent een vergunning verliest na racistische uitspraken. De vraag is maar of deze maatregel een einde zal brengen aan de neuzenoorlog. In het verleden is al gebleken dat een verkoper vervangen weinig zoden aan de dijk bracht. Sonny wordt vaak vervangen door Younes maar ook hij laat zich gelden. Zo goot hij deze zomer nog een emmer vies water over het hoofd van Carl. Ook Carl werd in het verleden al regelmatig vervangen door een vrouwelijke collega en ook zij heeft al meerdere aanvaringen met haar buren gehad. Een einde van de neuzenoorlog? We vrezen ervoor.