Nergens goedkoper bevallen dan in Gent

Het universitair ziekenhuis in Gent.
Wannes Nimmegeers Het universitair ziekenhuis in Gent.
De ziekenhuizen in Gent zijn voor veel ingrepen bij de goedkoopste van het land. Bevallen is zelfs nergens goedkoper in Vlaanderen dan in het Sint-Lucas ziekenhuis. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ziekenfonds CM elk jaar uitvoert.

De ziekenhuisbarometer van de CM gaat elk jaar na hoeveel uiteenlopende ingrepen kosten in verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, zoals bevallen, een meniscusverwijdering, een heupprothese, een galblaasverwijdering en een cataractingreep. Uit het onderzoek dat dit jaar werd gevoerd bleek dat de Gentse ziekenhuizen Sint-Lucas, Jan Palfijn, Maria Middelares en het UZ bij de goedkoopste van het land zijn. De kosten kunnen danig verschillen door de supplementen die de ziekenhuizen vragen. 

De CM berekende de mediaan van het bedrag dat patiënten neerleggen voor een procedure als ze geen hospitalisatieverzekering hebben. Dat betekent dat vijftig procent van de patiënten meer betaalt, en vijftig procent minder. Zo bedraagt de mediaan voor bevallen in Sint-Lucas in Gent in een eenpersoonskamer 1.104 euro, het laagste bedrag in heel Vlaanderen. Jan Paffijn haalt nog net de top vijf van goedkoopste ziekenhuizen om een kind te krijgen. In Maria Middelares en het UZ moeten kersverse ouders 400 euro meer opleggen om in een eenpersoonskamer te bevallen. Het prijsverschil voor een tweepersoonskamer is minder groot.

Chirurgische ingrepen

Sint-Lucas en Jan-Palfijn behoren tot de goedkoopste ziekenhuizen van het land als het gaat om het herstellen op een eenpersoonskamer van een meniscusverwijdering, een heupprothese en een galblaasverwijdering. Een heupprothese plaatsen in het UZ bedraagt al snel 1.000 euro meer. Een galblaasverwijdering in Maria Middelares is dan weer 500 euro duurder dan in Sint-Lucas en Jan-Palfijn. Voor een tweepersoonskamers zijn de prijzen ongeveer gelijk.

Opvallend is het prijsverschil bij het nemen van een MRI-scan. In het UZ en Jan Palfijn betalen patiënten 10 euro, het goedkoopste bedrag in Vlaanderen, terwijl Maria Middelares en Sint-Lucas daarvoor vijf keer meer vragen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.