Naamsverwarring in wachtkamer

Steven de Waele werd verward met een naamgenoot in het UZ.
Foto Wouter Spillebeen Steven de Waele werd verward met een naamgenoot in het UZ.
Een routineus darmonderzoek werd bijna een gastroscopie voor Steven de Waele uit Gentbrugge, nadat hij verward werd met een naamgenoot in de wachtzaal van het UZ. "Gelukkig ben ik attent geweest", reageert hij. Volgens het UZ zou het maagonderzoek nooit gebeurd zijn zonder een grondige identificatie van de patiënt.

Woensdagochtend ging Steven De Waele naar het UZ voor een darmonderzoek. "Toen ik in de wachtzaal zat, kwamen ze 'meneer De Waele' halen, dus ik stond op en ging mee", vertelt hij. "Ze brachten me naar een onderzoekskamer. Gelukkig was ik attent genoeg om op te vangen dat ze een gastroscopie wilden doen. Ik zei dat ik daar niet voor kwam, dus vroeg de dokter: 'U bent toch meneer De Waele?' Wel drie keer moest ik zeggen dat ik niet voor een maagonderzoek, maar voor een darmonderzoek kwam."


Dan werd duidelijk hoe de vork aan de steel zat. In de wachtzaal zat op dat moment een andere meneer De Waele, die minder snel had gereageerd op zijn familienaam. "Als ik niet zo assertief was geweest om de dokter terecht te wijzen, dan had ik misschien wel een camera in mijn maag gehad", zegt Steven. "Moet er niet een beter systeem komen waarbij bijvoorbeeld ook meteen de geboortedatum van de patiënt gevraagd wordt?"


Volgens het UZ zou het allemaal niet zo'n vaart gelopen hebben. "Voor er effectief een onderzoek of procedure gebeurt, wordt een zogenaamde time-outprocedure uitgevoerd", duidt Kristof Eeckloo, hoofd van de strategische beleidscel van het ziekenhuis. "Daarbij worden de volledige naam en de geboortedatum gecontroleerd. Er gebeurt geen enkel onderzoek zonder die procedure. Dus ik kan verzekeren dat het maagonderzoek nooit zou hebben plaatsgevonden."


(WSG/DVL)