Na oproep Sofie Lemaire: Gent kiest al langer bewust voor vrouwelijke straatnamen

portret van Mathias De Clercq in café De turk
Wannes Nimmegeers portret van Mathias De Clercq in café De turk
Sofie Lemaire van StuBru heeft steden en gemeenten opgeroepen om meer straten naar vrouwen te vernoemen. Er heerst immers een enorme discrepantie. Gent heeft oren naar haar oproep, maar doet dat eigenlijk al langer. Er is al een serieuze inhaalbeweging gemaakt.

Volgens de laatste telling, in december 2018, zijn er in Gent 536 ‘mannelijke’ straatnamen, en 114 ‘vrouwelijke’. Dat komt omdat Gent al jarenlang bewust kiest voor vrouwenstraatnamen. Als er een nieuwe naam moet worden gegeven, wordt eerst gekeken naar een toponiem, een naam die verwijst naar de specifieke plaats. Is die er niet, dan wordt sowieso voor een vrouwennaam gekozen, en dat al sinds 2009. Toen werd vastgesteld dat er 506 mannelijke straatnamen waren, en slechts 47 vrouwelijke. Alleen voor de socialistische oud-burgemeester Gilbert Temmerman werd vorig jaar een uitzondering gemaakt. Partijgenoot en toenmalig burgemeester Termont droeg aan zijn voorganger een straat en plein op.

“We hebben de afgelopen jaren een serieuze inhaalbeweging gedaan”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. “Het aantal vrouwelijke straatnamen is op 10 jaar tijd meer dan verdubbeld. We zijn er nog niet, ik kijk dan ook uit naar suggesties van de Gentenaars om nog meer straten, pleinen en parkjes naar vrouwen te vernoemen. Het is dan aan onze stadsdiensten en de commissie plaatsnaamgeving om de voorstellen te onderzoeken en te beoordelen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Geen verdienste dus van zijn bestuur. Maar van de vorige. Maar toch wat pluimen op zijn hoed steken.