Na instorting: Het Klaverblad ploegt verder

DE MOZAÏEK WIL BOUWAANVRAAG INDIENEN VOOR NIEUWE SCHOOL

De kindjes hebben het prima naar hun zin in hun geïmproviseerd klasje.
Wannes Nimmegeers De kindjes hebben het prima naar hun zin in hun geïmproviseerd klasje.
Kleuter- en Basisschool Het Klaverblad wil tegen januari een bouwaanvraag indienen voor een nieuwe school op de plaats waar hun oude gebouw in april instortte. De leerlingen krijgen sindsdien les in het Lousbergpark, waar ze warm onthaald zijn, maar toch niet in een ideale situatie zitten. "Iedereen voelde aan dat we in een moeilijke situatie zaten en wilde ons helpen."

Het Klaverblad, dat deel uitmaakt van de scholengroep De Mozaïek en enkel graadsklassen heeft, is een school zoals geen ander. Een kleuterklas krijgt les in de gebogen gang van de Louisazaal, twee lagere schoolklassen namen hun intrek in containerklassen en tijdens de speeltijd gaan alle kinderen naar de avontuurlijke speelpleinen van het Lousbergpark. Toen hun schoolgebouw in de Zalmstraat instortte, moest de school improviseren. "Het is niet ideaal, maar we hebben nog geen dag moeten sluiten", zegt directrice schoolbeheer Heidi Masschaele.

Directrice Heidi Masschaele.
Wannes Nimmegeers Directrice Heidi Masschaele.

Onderdak in sacristie

Op het moment van de instorting waren de twee kleuterklassen omwille van een verbouwing al enkele weken verhuisd naar het Lousbergpark. Een andere klas vond onderdak in de sacristie van de Regenboogkerk naast de school. Voor alle andere leerlingen moest snel een oplossing gevonden worden. "We belden de avond van de instorting naar het buurtcentrum Dienst Ontmoeten en Verbinden en we mochten meteen komen."

Het Lousbergpark, waar Het Klaverblad momenteel verblijft.
Wannes Nimmegeers Het Lousbergpark, waar Het Klaverblad momenteel verblijft.

Beetje behelpen

Elk lokaal in het Lousberggebouw dat tijdelijk als klas kon ingericht worden, werd benut. In september kwamen daar nog eens twee containerklassen bij. "Daarvoor hebben we medewerking gekregen van de stad, want normaal is het niet mogelijk om containers te zetten in een openbaar gebied."


Intussen werd de site van de oude school volledig opgeruimd en wordt die klaargestoomd voor een gloednieuw schoolgebouw. "We zouden de bouwaanvraag liefst nog voor januari indienen, maar we moeten daarover nog vergaderen met stedenbouw, de brandweer, de architect en iemand van ondernemersorganisatie Tabor. De collega's en de ouders worden ook gehoord. Het is nu misschien zelfs een klein geluk, want de nieuwbouw zal sneller af zijn dan de geplande verbouwingen. We moeten ons nu een beetje behelpen, maar nadien hebben we dan wel een school die helemaal af zal zijn."


Nadat de bouwaanvraag is goedgekeurd, moet een openbare aanbesteding gebeuren. De werken kunnen dan hopelijk volgende zomer beginnen.


Intussen moet de school wel nog even in het Lousbergpark blijven en dat brengt kosten met zich mee. "Onze huisvesting is niet door de verzekering gedekt, dus dat moeten we nu allemaal met eigen middelen financieren. Daarom organiseren we vrijdag een benefiet." Van 16 uur tot 22 uur kan je in het Lousbergpark terecht voor onder andere eetstandjes voor kinderen en volwassenen, een schminkstand en optredens. "De benefiet zal ons zeker een duwtje in de rug geven."