Na 58 jaar weer water in de Reep

ROND GENT VAREN KAN PAS WEER VANAF BEGIN NOVEMBER

Het kolkende water zoekt zijn weg tussen de kaaimuren aan de Reep.
Wannes Nimmegeers Het kolkende water zoekt zijn weg tussen de kaaimuren aan de Reep.
Wat een moment, gisterochtend iets na 10 uur aan de Reep. Onder toeziend oog van schoolkinderen, politici en nieuwsgierigen stroomde met een enorme kracht het water waar het 58 jaar lang niet door kon. Om echt rond te varen, is het wachten tot 3 november, als ook de sluis is getest.

De Nederschelde en de Leie vloeien eindelijk opnieuw samen, na een scheiding van liefst 58 jaar. Sinds half augustus werd duchtig gegraven in de rivierbedding, tussen de vernieuwde en verstevigde kaaimuren. Het ging vooruit, dat zag iedereen. Officieel was het 'geheim' dat de dam aan de Wijdenaardbrug maandagochtend gebroken zou worden. Maar de nabijgelegen scholen Sint-Bavo en de Oogappel stuurden toch hun leerlingen massaal naar buiten, en ook heel wat Gentenaars stonden langs de oevers om dit historische moment mee te maken. Een resem politici, onder wie uiteraard ook de burgemeester, keek mee. Het breken van de dam zorgde voor spektakel. Luid applaus weerklonk. Het water stroomde met een enorme kracht de rivier in. Het moet om zowat 6 miljoen liter water gaan, zo berekende schepen Christophe Peeters (Open Vld). "Ja, de rest van het water in Gent zal hierdoor wel eventjes gezakt zijn, maar dat gaat om hooguit een centimeter, over zo'n oppervlakte."


Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen), ook bevoegd voor waterlopen, glunderde. "Dit is wat overheden moeten doen: samenwerken, om een stad beter te maken. Dat hebben wij met de Vlaamse Waterweg gedaan. En dit is het resultaat. Als ook de omgeving hier is afgewerkt, wordt het een van de mooiste plekken van de stad. Volgende zomer zullen de kaaimuren vol mensen zitten. Water brengt kwaliteit in de stad. Het brengt ook verkoeling, wat goed is voor het klimaat. En we werken aan een visienota over transport over water in de stad, want ook als transport-as wordt het water steeds belangrijker."

Onder grote belangstelling graaft de kraan de dam weg.
Wannes Nimmegeers Onder grote belangstelling graaft de kraan de dam weg.

Plezierbootjes

De officiële opening van de Reep is gepland op 3 november. Dan zal ook de sluis, die nu al 6 jaar ligt te wachten, getest zijn. Dan kunnen kleine en grotere plezierbootjes eindelijk weer rond de stad varen. De sluis is nodig om het hoogteverschil tussen de Leie en de Nederschelde te overbruggen. Het opengraven van de Reep heeft heel wat voeten in de aarde gehad, onder meer door de wankele kaaimuren. 13.000 kubieke meter aarde werd uiteindelijk weggegraven en afgevoerd. De werken hebben in totaal 3,5 miljoen euro gekost, waarvan om en bij de 2,5 miljoen van de Vlaamse Waterweg komt, 500.000 euro van de stad Gent en nog eens 500.000 euro van Farys.

Leerlingen leggen het historische moment vast.
Wannes Nimmegeers Leerlingen leggen het historische moment vast.