Na 43 keer bellen blijkt attest niet langer geldig excuus: “Ja, u moet komen zetelen als bijzitter”

Worden Lyna (10) en Hanne (7) tegen wil en dank de jongste bijzitters bij de verkiezingen?
Wannes Nimmegeers Worden Lyna (10) en Hanne (7) tegen wil en dank de jongste bijzitters bij de verkiezingen?
Kathleen Sorgeloos uit Gentbrugge kreeg tijdens de paasvakantie een oproepingsbrief. Ze zou op verkiezingsdag als bijzitter aanwezig moeten zijn in het kieskantoor 141 in De Knoop in Ledeberg. Maar haar echtgenoot moet die dag werken, en er is niemand anders om voor de kinderen te zorgen. Het zou een geldig excuus zijn, klonk het aan telefoon. Maar vrijdag kreeg ze te horen dat ze tòch moet gaan.

Op zich heeft Kathleen er helemaal geen problemen mee om bijzitter te zijn bij de verkiezingen. Alleen, er is geen opvang voor de kinderen van 10 en 7 jaar. Papa Thibault werkt in de horeca, en werkt zondag. Hij moet al om 9 uur weg. “Wij hebben geen familie die voor de kinderen kan zorgen, dus belde ik naar het nummer op die oproepingsbrief om te vragen wat we moesten doen”, vertelt hij. “Een vriendelijke meneer legde uit dat het feit dat ik moest werken en mijn vrouw dus bij de kinderen moest blijven, een geldig excuus is, als ik een attest van mijn werkgever kon voorleggen dat ik écht moest werken.”

Andere uitleg

Dat attest werd nog geen 48 uur later opgestuurd naar de bevoegde dienst. Maar daarna bleef het stil. “Ik ben dan beginnen bellen”, zegt Thibault. “Tot gisteren zelfs 22 keer. In totaal deed ik 43 telefoontjes van op mijn gsm, het aantal oproepen van het vast nummer thuis heb ik niet bijgehouden. Elke keer kreeg ik een andere uitleg of een ander excuus. Dat mijn attest er nog niet was, dat ze het niet konden zien, het was altijd iets. De ene keer nog onvriendelijker dan de andere.”

“Vandaag (vrijdag, red.) klonk het dan: ‘Als mevrouw niks gehoord heeft, moet ze komen hé, dat is toch duidelijk?’ En nu? Waar moeten wij nu nog een babysit vinden tegen zondag? Vrijaf aanvragen kan ik nu niet meer natuurlijk. Er zal niet veel anders opzitten dan de kinderen mee te nemen naar het stembureau. Ik begrijp niet dat onze aanvraag om vrijstelling is afgekeurd, ook al was telefonisch gezegd dat dit een geldige reden was. En ik snap nog minder dat ze dat dan niet gewoon laten weten. Dan hadden we ons tenminste kunnen organiseren.”
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edwige Veermeer

  7 en 10? Zijn geen kleintjes meer. Mijn dochter van 10 blijft nu en dan ook eens alleen thuis als ik onverwachts moet gaan werken... Bovendien is er toch altijd een mogelijkheid om ze voor even af te zetten bij een vriendje of vriendinnetje?

 • Ben Strubbe

  Triestig eigenlijk. Een keer om de zoveel jaar word je gevraagd om je burgerplicht te doen en dan blijkt het voor sommigen nog te moeilijk om een en ander te organiseren. Sommigen worden maar één keer in hun hele leven gevraagd. Het is niet alsof ze het gisteren hebben gevraagd. En ja, ik heb mijn burgerplicht ooit ook gedaan voor een blikje cola en een sandwich. En ik zou het opnieuw doen.

 • August De Baeke

  In de eerste plaats zijn zij die nu het grootste woord hebben om op deze vrouw kri tiek te hebben de eerste om een uitvlucht te zoeken als het hun beurt is, misschien kunnen ze zich als vrijwilliger opgeven. Polen, waar onze politiekers toch zo negatief over doen, hebben ze dit gewoon opgelost, en daar zetelen alle mensen die in dienst van gemeente / stad, provincie en staat werken en laat men de burger met deze taak met rust.

 • Emmy CLARIJS

  Emmy Clarijs Vind het heel erg dat gewone burgers verplicht worden om te gaan zitten, bij verkiezingen, en zeker als je kinderen hebben, ik hoop dat ik nooit opgeroepen wordt, ik ben invalide en zit al meer dan de helft van mijn leven laat staan dat ik uren op de zelfde plaats moet blijven zitten niets voor mij hoor sorry

 • Michael Floren

  Net zelfde probleem gehad met de gemeenteraad verkiezingen en bij mij werd het wel aanvaard. Heb echter wel moeten bellen, mailen en smeken voor de schriftelijke bevestiging hiervan om in orde te zijn......