Na 24 jaar stopt kinderboekenwinkel ‘Het Verhalenhuis’

Iris Van Germeersch neemt afscheid van haar ‘Verhalenhuis’
Gianni Barbieux Iris Van Germeersch neemt afscheid van haar ‘Verhalenhuis’
Met Het Verhalenhuis verdwijnt opnieuw een huis van vertrouwen uit het Gentse. De Kinder- en jeugdboekenwinkel uit Ledeberg startte 24 jaar geleden als iBoeks, nog lang voor het tijdperk van de e-boeken. Maar eind deze maand sluiten de deuren definitief. “Om meerdere redenen”, zegt bezieler Iris Van Germeersch. “En het is tijd voor iets anders.”

Het Verhalenhuis was een unieke winkel. Boekenwinkels hebben doorgaans een heel ruim assortiment, met daarin een rek — al dan niet groot — gericht op kinderen. Bij Iris Van Germeersch was het exact het omgekeerde. Haar ruime winkel stond vol kinder- en jeugdliteratuur, en ergens in een hoek kon je ook een rek met boeken voor volwassenen vinden.

“24 jaar terug ben ik gestart aan de andere kant van Ledeberg”, vertelt ze, “maar het grootste deel van de tijd zat ik op deze locatie, op de hoek van de Hovenierstraat en de Brusselsesteenweg. Alleen is het verhaal nu op. De Brantano-schoenenzaak hiernaast is weg, en wordt vervangen door een Basic Fit. Dat is niet de ideale buur voor een kinderboekenwinkel. Bovendien voelde ik wel de concurrentie van het online shoppen. Dramatisch was dat nog niet, maar je voelt het dus wel. En ten slotte vond ik het na al die jaren ook zelf wel eens tijd voor iets anders. Ik startte mijn winkel ooit op onder de naam iBoeks, met de i van mijn voornaam, Iris, en dan gewoon boeks. In die tijd was er nog helemaal geen sprake van e-boeken. Zo lang ben ik dus al bezig (lacht).”

“Maar toen de e-boeken opkwamen, zorgde dat steeds meer voor verwarring met de naam van mijn winkel. Mensen schreven het plots fout, mails kwamen niet terecht, of mensen dachten dat je hier echt e-boeken kon vinden. Dan heb ik mijn naam dus gewijzigd naar Het Verhalenhuis. Maar de opzet bleef dezelfde: kinder- en jeugdboeken.”

Het was altijd een vrolijke boel in de zaak van Iris, met lachende en spelende kinderen overal. “Dat ga ik vooral missen”, zegt ze. “Die kinderen, dat maakt het elke dag leuk.” Iris zelf gaat zich nu toeleggen op een internetplatform voor illustratoren, vividillustrations.be. “Ver weg van de boeken ben ik dus niet geraakt”, lacht ze. “Ik merkte in mijn winkel dat prentenboeken beter verkopen als de illustraties goed zijn. En in België hebben we werkelijk fantastische illustratoren. Voor hen maak ik nu een soort online galerijen, waar je hun werk ook zal kunnen kopen. En wie weet open ik later nog een fysieke galerij.”

Maar eerst is er dus nog twee weken lang uitverkoop bij Het Verhalenhuis. Eind deze maand sluit de winkel definitief de deuren, wat er nu nog ligt, gaat weg aan spotprijzen.

Hovenierstraat 96, www.iboeks.be
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.