N-VA stelt lijsten voor: sterk, zonder verrassingen

(Een deel van) de Oost-Vlaamse N-VA-ploeg die naar de verkiezingen in mei trekt.
Gianni Barbieux (Een deel van) de Oost-Vlaamse N-VA-ploeg die naar de verkiezingen in mei trekt.
De N-VA heeft de volledige lijsten voor de Vlaamse en federale verkiezingen bekendgemaakt. Daarbij veel bekende namen, en vooral geen witte konijnen. De gemiddelde leeftijd op de lijsten is 40 jaar, en de Gentenaars zijn sterk vertegenwoordigd.

Dat de Gentse Anneleen Van Bossuyt (38) de kamerlijst zou gaan trekken wisten we al. Kamervoorzitter Siegfried Bracke duwt die lijst. “Waarom? Omdat ik vind dat we de ingeslagen weg moeten verder zetten, misschien met nog iets meer kracht. En omdat ik geloof dat ik wel een aantal stemmen kan bijbrengen aan onze partij. En gewoon, omdat ik nog steeds met veel ‘goesting’ aan politiek doe. Mocht men mij opnieuw vragen om kamervoorzitter te worden, zeg ik overigens meteen ja.”

Op twee voor de kamer staat de burgemeester van Aalst, Christophe D’Haese (52). Drie is voor Peter Buysrogge (43), federaal parlementslid uit Sint-Niklaas. Er staan trouwens nog burgemeesters en schepenen op de lijst. Kathleen De Poorter (47 – plaats 4) is schepen in Evergem en Veerle Baeyens (49 – plaats 6) is burgemeester van Haaltert. Ward Vranken (32), polderwachter uit Buggenhout, is eerste opvolger.

Voor het Vlaams Parlement is Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (39) uit Zottegem de lijsttrekker. Federaal parlementslid Sarah Smeyers (38) uit Aalst maakt de overstap naar het Vlaams niveau en krijgt de tweede plaats, drie is voor Koen Daniëls (41) uit Sint-Gillis-Waas, ook Vlaams parlementslid. Elke Sleurs (51) is de eerste Gentse op die lijst, op de vierde plaats. Lieven Dehandschutter (60), burgemeester van Sint-Niklaas, is lijstduwer. De plaats van eerste opvolger is voor Joris Nachtergaele (41) uit Maarkedal.

“We trekken als één ploeg naar de verkiezingen”, aldus Matthias Diependaele. “Onze slogan is ‘Voor Vlaanderen, voor vooruitgang’, en dat geldt uiteraard ook voor Oost-Vlaanderen. “Begrotingsevenwicht, veiligheid en migratie zijn onze zorgen.” Anneleen Van Bossuyt vult aan: “Uiteraard moet er ook aandacht zijn voor de klimaatverandering, maar dan vanuit een eco-realistisch standpunt, en niet vanuit doemverhalen. Wij willen geen dure luchtkastelen, zoals Groen. We willen realistische antwoorden, die ook betaalbaar zijn. Ook onderwijs baart ons zorgen, en het behoud van onze eigen identiteit, wie we zijn als Vlamingen, onze kleine tradities, onze waarden en normen waar we niet willen over onderhandelen. En het confederalisme blijft nodig om andere thema’s in beleid te kunnen omzetten.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ERIK ERISHA

    Nee geen NVA stem van mij, genoeg in de zakken gezeten en heeft niks opgebracht, alleen leugens...