N-VA: "Het is Coddens die liegt. Vlaamse overheid gaf wel degelijk toelating om Bernadettewijk te slopen"

Screenshot VRT
De Vlaamse Sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent mocht de vervallen Bernadettewijk wel degelijk slopen, hoewel hij op een lijst van erfgoed staat. Dat zegt de Gentse N-VA, die documenten aanbrengt waaruit een gunstig sloopadvies uit 2012 moet blijken. Gisteren zei ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) al dat in het verleden gunstige sloopadviezen verleend zijn. 

Gisteravond beschuldigde sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) van leugens. De minister had eerder op de dag laten verstaan dat het Gentse stadsbestuur een dossier voor de sloop en vervangbouw van de Sint-Bernadettewijk in 2016 heeft laten liggen zonder een beslissing te nemen.

(Lees verder onder de foto)

Rudy Coddens, lijsttrekker voor sp.a in Gent.
sf Rudy Coddens, lijsttrekker voor sp.a in Gent.

"Erfgoed"

Het is in die wijk dat het Canvas-programma 'Pano' schrijnende toestanden filmde, met vochtproblemen, rotte draagstructuren en elektrocutiegevaar in sociale woningen. Maar de wijk staat op een lijst van erfgoed, waardoor de huisvestingsmaatschappij volgens Coddens "andere wegen heeft bewandeld".

N-VA spreekt dat tegen en zegt dat het stadsbestuur wel degelijk op de hoogte was van de Vlaamse sloopadviezen. "Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed (VAOE) heeft tussen 2012 en 2015 vier gunstige adviezen gegeven voor het slopen van panden in de wijk in kwestie", zegt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt. "Minister Homans beschuldigen van liegen is er ver over. Sterker nog: mijnheer Coddens is hier de leugenaar."

Verhuizen

WoninGent onderzoekt sinds vorig jaar een nieuwe invulling voor de wijk, maar houdt nog steeds rekening met een grootschalige renovatie, hoewel dat een pak duurder is. De maatschappij ondernam gisteren actie en biedt alle gezinnen die in de bewuste wijk wonen een andere sociale woning aan, indien ze willen verhuizen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • William Van Den Berghe

  Coddens heeft andere wegen bewandeld ? Is blijkbaar de weg kwijtgeraakt en verloren gelopen ,ja.

 • Gerry Cle

  In plaats van op zoek te gaan naar wie de schuldige is zou men er beter voor zorgen dat leningen om sociale woningen te bouwen of renoveren goedkoper worden zodat ze betaalbaar blijven of gemeenten niet met verliezen opzadelen.

 • pol van de velde

  SPA doet nooit iets fout. Denk dat ze nooit iets goed hebben gedaan.

 • Freddie Heremans

  Inderdaad Jan Dessers, zeker niet de fout gan N-VA. Hoe durft u dat insinueren ? Wat heeft N-VA in de pap te brokken bij Woningent ? Coddens, de verwachte nieuwe burgemeester (Sp.a) is de grote schuldige. Hij was beheerder van Woningent tot 2015 en liet alle adviezen van de Vlaamse Regering verdwijnen. Hij en zijn trawanten lieten huurders meer dan 500 euro huur betalen voor wonen in door Termont afgekeurde, onbewoonbaar verklaarde huizen, zeg maar koten.

 • jan dessers

  Uiteraard nooit de fout van de NVA