Muide krijgt eerste grote woonproject

De nieuwe residentie aan de Voorhaven op de Muide met zicht op het water.
Foto Erik De Troyer De nieuwe residentie aan de Voorhaven op de Muide met zicht op het water.
Aan de Voorhaven op de Muide start dit najaar de bouw van een groot appartementencomplex. De stad koestert al langer plannen om de oude fabriekskaaien daar een nieuw elan te geven. Het inmiddels weggedeemsterde project Kaai 24 werd niets, maar de eerste appartementen van woonproject København is inmiddels gestart.

Muide Meulestede Morgen heet het stadsvernieuwingsproject van de stad. Het moet de volkse wijk in het noorden van Gent wat opfrissen. De aanleg van een stadspark met een eigen strand is al gestart maar er moet ook moderne woongelegenheid komen, iets wat tot nu toe eerder ontbrak in de wijk.

Kaai 24

Met Kaai 24 werd al een poging ondernomen maar die werken werden stilgelegd na buurtprotest en de vondst van 100 meter aan oude treinsporen die bescherm waren. Een rechter legde zelfs een dwangsom op.


Nu is er dus een nieuw project op een braakliggende terrein iets verderop ontwikkeld door de projectontwikkelaar CORES Developments.


In totaal komen er 82 appartementen met 1 tot 3 slaapkamers. De verkoop is al begonnen en een kwart van de appartementen is al verkocht. Opvallend is dat er naast de appartementen nog een tweede gebouw wordt opgetrokken van 800m2. Daar zullen buurtfuncties een stek krijgen. Zowel commerciële als niet-commerciële initiatieven zijn er mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld gaan van een kindercrèche, een strijkatelier of wasbar tot een ontbijtbar, krantenwinkel of koffieshop. Dit najaar starten de werken. Eind 2019 kunnen de eerste bewoners het gebouw betrekken. (EDG)