Mooiste nieuwjaarsbrief wint Gent-juweel

ONTWERP JULIEN DE MAERE VERWERKT DRIE TORENS IN HARTSLAG OP MONITOR

Julien De Maere in zijn zaak met enkele Gent-juwelen.
Foto Masscho Julien De Maere in zijn zaak met enkele Gent-juwelen.
In de etalage van juwelier-ontwerper Julien De Maere prijkt een opvallend juweeltje. Het houdt het midden tussen de drie torens van Gent en een hartslag op een monitor. "Dat is het ook, want mijn hart klopt alleen voor mijn stad", knipoogt de juwelier. De Gentenaar met de mooiste nieuwjaarswensen wint het juweel.

De Maere is een klinkende naam in het Gentse juweliersmilieu. Julien is inderdaad 'de zoon van', maar nam behalve zijn achternaam niks mee van thuis. Hij startte zijn eigen atypische zaak op de Vogelmarkt 8, vlakbij de Kouter. Hij ontwerpt en maakt er artisanale juwelen, stuk voor stuk kunstwerkjes. En nu heeft hij een echt Gent-juweel. "Ik kwam op het idee toen ik thuis naar een film keek en een hartslag op een monitor zag. Ik ging meteen aan de slag met mijn schetsboek. Met dit resultaat. Een fijn juweel waarin je een hartslag ziet, maar ook de drie torens van Gent. Dat is exact wat ik wilde. Ik ben Gentenaar in hart en nieren, mijn hart klopt alleen voor mijn stad."

Het Gent-juweel.
Yves Masscho Het Gent-juweel.

Reynebeau

Julien wilde zijn juweel ergens in het voorjaar lanceren, met een filmpje en veel poeha. Maar dat was zonder Guy Reynebeau gerekend. "Die stapte hier binnen en was meteen weg van het ontwerp. Ik ken Guy, hij komt hier geregeld langs. Hij heeft mij overtuigd om zo'n Gent-juweel te schenken als eerste prijs voor zijn Speakers Corner, waarbij gezocht wordt naar de mooiste Gentse nieuwjaarsbrief. Ik doe daar graag aan mee, en schenk een gouden Gent-ring."


Sinds Julien zijn ontwerp in de etalage legde, verkocht het als zoete broodjes. "Ik had er tien, er zijn er al acht de deur uit. Er zijn er nog een aantal in productie ook. Het wordt iets heel toegankelijk. Zo is er bijvoorbeeld het icoontje aan een koordje als armband. In de toekomst wil ik er nog veel meer mee doen."

Mooie wensen

Wie snel een Gent-ring wil, kan dus nog snel een nieuwjaarsbrief schrijven, met mooie wensen voor Gent. "Het mag een klassieke nieuwjaarsbrief zijn, een gedicht, een lied, dat maakt allemaal niet uit. Wie wil meedoen, hoeft dat alleen even te melden via www.backstaybar.be/speakerscorner. Burgemeester Termont komt eerst zijn beste wensen brengen, er is muziek, er is drank. Dus het wordt zeker geweldig. De winnaar krijgt een 'Hartbeat fFor Ghent-ring', maar er zijn nog mooie prijzen. Nummer twee krijgt zijn of haar gewicht in Cuberdons, van confisserie Geldhof. En de derde mag overnachten in het NH Hotel Gent Belfort."


Speakers Corner, zondag 3 januari om 11 uur, in Backstay Bar in de Sint Pietersnieuwstraat, schuin tegenover de Vooruit.