Moeders geven borstvoeding in vrieskou in Gentse haven

Protestactie tegen falend milieubeleid

Moeders borstvoeden in de vrieskou
KOS / Bas Bogaerts Moeders borstvoeden in de vrieskou
Enkele jonge moeders hebben ostentatief met hun baby’s postgevat aan Dok in het Gentse havengebied. In de vrieskou gaven ze de kindjes borstvoeding. Zo willen ze op hun eigen manier het falende Belgische milieubeleid aanklagen.

Het idee voor de actie komt van Farah Laporte en Maria Lucia Cruz Correia. “En eigenlijk komt het idee overgewaaid uit Polen”, vertelt Farah. “We spraken enkele weken geleden enkele Poolse moeders in de Vooruit. Die vertelden dat daar een spontane actie is gestart van moeders die hun kindjes voeden op afgekapte boomstronken in vernielde bossen. Steeds meer moeders deden mee, en postten daar foto’s van. Dat heeft daar best veel impact gehad. Daarom wilden we hier iets gelijkaardigs doen, na de grote teleurstelling na de klimaatmars in ons land. 75.000 mensen namen deel, om daarna te zien dat de minister doodleuk op een privéjet richting klimaatconferentie stapte, om dan ook nog eens als vertegenwoordiger van België het klimaatpact niét te ondertekenen.”

“We hebben dus in ons eigen netwerk enkele vrouwen bijeengezocht voor een gelijkaardige actie. We kozen voor de haven, als symboolplek van hoe het klimaat onder druk staat. De verantwoordelijkheid ligt bij de industrie, de bedrijven en de overheden. Je kan niet blijven verwachten dat alle inspanningen komen van individuele burgers, voor wie de ecologische alternatieven niet altijd betaalbaar zijn.”

Zeven borstvoedende vrouwen namen plaats in de vrieskou, en lieten dat op foto vastleggen. “Dit was een spontane actie”, zegt Farah. “Maar niks zegt dat we in de toekomst niet nog meer acties doen, al dan niet op andere plaatsen. Of dat andere vrouwen geïnspireerd worden en hetzelfde doen. Of met nieuwe ideeën komen.”

Voor wie interesse heeft is er alvast een Facebookpagina, en je kan ook mailen naar farah.laporte@gmail.com
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hanne Claes

  henri: ik lees nergens dat de baby's niet gekleed zijn.

 • Henri Dederen

  Ik hoop dat ze met hun idiote acties ook denken aan de gezondheid van hun baby's.

 • robrecht Peeters

  goed ingeduffeld geen probleem sommige leggen ze zelfs in de vrieskou te slapen.....het staalt het karakter bovendien veel gezonder dan slapen in de ziekmakende super geïsoleerde huizen....Spartaans leven doet uw leven langer strekken....

 • avelino garcia

  De bedrijven in de Gentse kanaalzone stoten al meer dan 100 jaar boven hun norm uit maar geen enkele politieker heeft dit ooit aangeklaagd. Liever een auto en een brommer op uitstoot controleren dan op een zeer grote teen te stampen.

 • Carla Van Geel

  Het is erg dat een premier niet meer kan goedkeuren of stemmen wat belangrijk is voor de mensen. Het is gekend dat NVA tegen het klimaatpact is zoals ook tegen migrantenpact dat in feite de chaos die er heerst in de toekomst moet vermijden en de restjes nu zo snel mogelijk oplossen. Wie zijn dan verantwoordelijk, de premier of de NVA stemmers?