Miniondernemingen palmen Groot Vleeshuis in: van kaarsen tot levensreddende gadgets

Rune en Milan van Viva La Vida Sint Paulus Gent
Didier Verbaere Rune en Milan van Viva La Vida Sint Paulus Gent
Miniondernemingen uit de hele provincie hielden zondag een hele dag marktdag in Het Groot Vleeshuis aan de Groentenmarkt in Gent. Daar stelden de jonge ondernemers van 15 scholen hun koopwaar voor aan het grote publiek.

Van klassieke kaartsen tot zelf ontworpen geschenkverpakkingen en zelfs levensreddende kits. De creatieviteit van de Oost-Vlaamse miniondernemingen is eindeloos. Vijftien scholen stelden hun producten zondag voor aan een groter publiek dan de vertrouwde schoolomgeving.

De dames van de Viso afdeling.
Didier Verbaere De dames van de Viso afdeling.

“De mini-ondernemingen zijn een geweldig initiatief om jongeren kennis te laten maken met ondernemerschap. Ze worden uitgedaagd om hun eigen product op de markt te zetten en hun talenten verder te ontwikkelen”, zegt Gedeputeerde en voorzitter van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. Scholen uit hel Oost-Vlaanderen en zelfs Knokke kwamen naar het Groot Vleeshuis afgezakt.

Levensreddende onderneming

Een opvallend duo is Rune Florijn en Milan Saelens. Zij studeren niet eens in een economische of handelsrichting. Met hun minionderneming Viva La Vida van het Sint-Paulus in Gent verkopen ze ‘levensreddende middelen’. “Op woensdag is er keuze voor vrije vakken en opdrachten zoals deze miniondernemingen. Wij kozen voor producten die het verschil tussen leven en dood kunnen maken zoals deze pocketmaskers voor reanimatie en alcooltesters voor de feestdagen. Daarnaast ontwikkelden we een universele crisiskaart. Dat is een soort medisch pasport met medische gegevens, contactpersonen en andere informatie die van belang kan zijn bij opname in het ziekenhuis”, zeggen de studenten.

In Viso Gent werkte de afdeling verkoop van het 7de jaar samen met de 5de en 6de jaars van de Mode Realisatie en Trendstudei. “Samen ontwikkelden we een lijn in keukenschorten uit recupereerbaar materiaal van bedrijven, placemats en overnwanten. En de leerlingen van het Buitengewoon Onderwijs Sint Lodewijk uit Wetteren scoorden enorm goed met hun zelf ontworpen inpakpapier. Meer info via: https://www.hln.be/in-de-buurt/wetteren/mini-onderneming-wheelsonline-pakt-uit-met-feestelijk-inpakpapier~af180acc/

Mini onderneming Sint-Lodewijk Wetteren op de Vlajo markt in Gent.
Didier Verbaere Mini onderneming Sint-Lodewijk Wetteren op de Vlajo markt in Gent.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.