Minder dak-en thuislozen maken gebruik van nachtopvang

Nachtopvang
RV Nachtopvang
Het Gentse winterplan voor dak-en thuislozen, dat liep van midden november tot midden maart, heeft de meest acute noden van daklozen kunnen opvangen. Dat blijkt uit een evaluatie. Tijdens de winterperiode waren de bedden voor 93% bezet. In vergelijking met vorig jaar maakten wel minder gezinnen en minder verschillende dakloze personen gebruik van de nachtopvang.

Tijdens de winterperiode waren de beschikbare 105 bedden voor 93% bezet. De capaciteit werd dus zo goed als volledig gebruikt. Bij uitzonderlijk weer kon een noodcapaciteit van nog eens 20 bedden worden opgezet. Dit jaar was dat tijdens 3 ijskoude nachten nodig. “Het winterplan is vlot verlopen dankzij de intensieve samenwerking van de partners uit het middenveld en de stadsdiensten”, stelt schepen van Sociaal Beleid Rudy Coddens (sp.a).

Minder gezinnen, grote instroom van buiten Gent

Een eerste vergelijking met het gebruik tijdens de vorige winter leert dat gezinnen beduidend minder gebruik maakten van de nachtopvang. Tijdens de winter 2017-2018 verbleven 12 gezinnen nachtopvang, goed voor 1.766 toegewezen bedden op 133 nachten. Tijdens de winter 2018-2019 verbleven 9 gezinnen in de nachtopvang, en werden 741 bedden toegewezen op 119 nachten. Er wordt tijdens de winterperiode ook specifiek voor gezinnen dagopvang voorzien. Ook van de dagopvang maakten minder dakloze gezinnen gebruik.

Het aandeel kinderen dat overnachtte daalde van 74 tijdens de winter 2017-2018 naar 27 tijdens de winter 2018-2019. Kinderen bleven deze winter gemiddeld 3 nachten slapen in de nachtopvang, terwijl dat vorige winter gemiddeld 17 nachten was. De sterke inzet van begeleiding van een diversiteit aan welzijnspartners maakte dat er snel andere oplossingen werden gevonden voor deze gezinnen met kinderen.

In vergelijking met vorige winter maakten minder verschillende dakloze personen gebruik van de winternachtopvang. De verhouding mannen en vrouwen is ongeveer gelijk gebleven met de voorbije jaren. Cijfers over de herkomst van nieuwe gebruikers tonen aan dat minstens de helft van de gebruikers de voorbije tijd niet in Gent verbleef. Daarnaast blijkt dat ongeveer 60% van de gebruikers minder dan 10 nachten gebruik maakten van de nachtopvang in 2018.

“Een goede samenwerking en toeleiding is essentieel”, zegt schepen van Outreachend Werken Elke Decruynaere (Groen). “Zo organiseerde Dienst Outreachend Werken nachtpatrouilles om slaapzaken en soep uit te delen en andere hulp te bieden aan buitenslapers en toe te leiden naar hulpverlening of de nachtopvang. Sportaround organiseerde wekelijks activiteiten voor kinderen in Warme Winter voor Gezinnen. Ook de samenwerking met vrijwilligers van Enchanté en Refu Interim verliep vlot.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.