Minder beton, meer bossen en groen

Dit moet beter in GENT

Natuurgebied Gentbrugse Meersen moet verder uitgebreid worden
Wannes Nimmegeers Natuurgebied Gentbrugse Meersen moet verder uitgebreid worden
Groen, zuivere lucht, natuur, open ruimte. Het zijn verzuchtingen van quasi elke Gentenaar. Dat er meer groen moet komen, daar is iedereen het over eens. Maar hoe doe je dat, in een historische stad? Waar moet dat groen komen, en hoeveel moet er dan zijn? Dit zeggen de lijsttrekkers:

Meerderheid

Kartel sp.a – Groen: “We zorgen dat elke inwoner op maximum 400 meter van de woning een park van minstens 1 hectare groot heeft”, zegt Rudy Coddens. “Iedere Gentenaar heeft daarbij ook recht op een groenpool op maximum 5 kilometer afstand van de voordeur. Tegen 2024 moeten er in Gent bovenop de reeds geplande 1.000 extra straatbomen ook nog eens 4.000 nieuwe geveltuintjes, én 2 hectare nieuwe groene gevels.”

Elke inwoner moet binnen de 400 meter van zijn huis een park van minstens een hectare hebben, en een natuurgebied binnen de 5 kilometer.

Rudy Coddens

Open Vld: “In de eerste plaats willen we bij elke heraanleg van een straat of plein voldoende straatbomen en bloembakken voorzien”, aldus Mathias De Clercq. “De groenpolen Gentbrugse Meersen en Parkbos werken we verder af en we maken extra middelen vrij voor de Vinderhoutse Bossen en Oud-Vliegveld Oostakker. We zorgen voor zachte verbindingen tussen de groenpolen onderling, en met de woonwijken en de binnenstad. Aan het Zuid creëren we op termijn een groot Central Park door de ondertunneling van de fly-over. Door de ondertunneling van het E17 viaduct van Zwijnaarde tot Destelbergen kunnen we de natuurgebieden Scheldevallei, Gentbrugse Meersen en Damvallei met elkaar verbinden.”

Oppositie:

Cd&V: “Er is te veel beton in onze stad”, stelt Mieke Van Hecke vast. “CD&V wil inzetten op vergroening op alle niveaus: groenpolen, (buurt)parken, straatgroen, geveltuintjes, groenslingers, groendaken enzovoort. We maken een actieplan op voor de aanleg van bijkomende wijkparken en woongroen in de meest dichtbebouwde gebieden van de stad, onder meer door het vergroenen van binnengebieden. Het is ook onze ambitie om in elke wijk een ‘wijkbos’ aan te leggen. Op die manier zorgen we niet alleen voor een betere luchtkwaliteit, maar ook voor meer biodiversiteit, een betere waterberging en absorptie van hitte, en bovendien creëren we zo een leuke speel- en ontmoetingsplek voor de buurt – iets waar in heel veel buurten vraag naar is.”

Ook in de stad moet meer aandacht gaan naar nieuwe en bestaande parken
Wannes Nimmegeers Ook in de stad moet meer aandacht gaan naar nieuwe en bestaande parken

N-VA: “Met N-VA willen we de grote groengebieden aan de rand, zoals Parkbos en Gentbrugse Meersen, verder uitbouwen” zegt Anneleen Van Bossuyt. “Ieder gezin moet in de nabijheid minstens een stukje wijkgroen of een park(je) hebben. Bij de (her)aanleg van straten en pleinen voorzien we waar haalbaar meer ruimte voor groen en ook voor water. Een fontein bijvoorbeeld. Van het geasfalteerde Citadelpark maken we een heerlijke groene oase.”

Grote natuurgebieden willen we uitbreiden, en bij de (her)aanleg van straten moeten we rekening houden met meer groen en meer water.

Anneleen Van Bossuyt

Vlaams Belang: “Er zijn tal van mogelijkheden om voor meer groen te zorgen”, vindt Johan Declmyn. “Bepaalde wijken kunnen zeker meer groen gebruiken, maar dan moet men voor ogen houden dat men dan ook consequent dat groen moet kunnen onderhouden, wat nu niet altijd het geval is. En als we even cynisch mogen zijn: vele straten en voetpaden worden veel te slecht onderhouden in Gent. Dat zorgt voor veel meer onkruid in onze straten. Is dat het groen dat we willen?”

PVDA: “Meer groen? Door actie te voeren blijkbaar”, lacht Tom De Meester. “Het Assels bosje aan de Watersportbaan wordt nu gered omdat buurtbewoners protesteerden tegen ervan. Ook de PVDA diende een bezwaarschrift in. Private projectontwikkelaars willen schaars groen graag dichtbouwen, zoals aan de kop van Meulestede, of aan het station. We moeten groene ruimte in de stad zoveel mogelijk behouden. De PVDA wil rond de stad ook een volwaardig stadsbos, een groene long voor Gent. Als enige partij pleit de PVDA voor een verdubbeling van het budget van de stad voor de aankoop van bos en natuurgebied.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.