Migranten in piepkleine ruimtes van bestelwagen gepropt: mensensmokkelaars krijgen jaren cel en boetes tot 760.000 euro

Achter de deuren zat een geheime tussenruimte met zitbanken van amper 30 cm diep om migranten bovenop elkaar te stapelen.
RV Achter de deuren zat een geheime tussenruimte met zitbanken van amper 30 cm diep om migranten bovenop elkaar te stapelen.
De leden van een mensensmokkelbende die meer dan honderd operaties uitvoerde om migranten naar Europa en het Verenigd Koninkrijk te brengen, zijn deze ochtend in Gent veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De bende liet in Vlaanderen piepkleine bergruimtes bouwen in voertuigen. Het ging vooral om bestelwagens, al werd zelfs een migrant ontdekt onder de motorkap van een personenwagen.

De bende smokkelde mensen uit Pakistan, Afghanistan en Vietnam naar Europa. Daarna werden de migranten via Bulgarije, België, Frankrijk en Nederland naar het Verenigd Koninkrijk gebracht. Het ging om bijzonder goed georganiseerd transport met betrokken smokkelaars over verschillende landen. Voor een volledig traject betaalden transmigranten de bende 10.000 euro. Voor de levensgevaarlijke rit vanuit Frankrijk of België naar Engeland moest elke passagier 1.300 euro ophoesten. In totaal werden 110 transporten in beeld gebracht, waarvan er 50 werden onderschept. 

Opvallend was de modus operandi van de smokkelaars. Ze lieten in Vlaanderen in voertuigen piepkleine bergruimtes bouwen om zoveel mogelijk migranten in op te stapelen — en dat laatste kan letterlijk genomen worden. Onder andere garagisten uit Zelzate en Hamme werden betaald om geheime compartimenten in bestelwagens te bouwen zodat ze ongezien migranten konden transporteren. Dat gebeurde met een valse dubbele deur achteraan of een opening in de laadruimte, waaronder een smalle bak werd gemaakt waarin mensen gepropt werden. De politie in Calais ontdekte zelfs een migrant verstopt onder de motorkap van een Nissan Serena. Om hem een beetje ruimte te geven,  hadden de garagisten het reservewiel, de radiator en de ventilatie verwijderd. De man beschikte over een gat van 74 cm hoog, 63 cm lang en 35 cm breed. Zijn lichaam raakte het warme motorblok. 

(lees verder onder de foto)

Een van de veroordeelde mensensmokkelaars.
barbieux Een van de veroordeelde mensensmokkelaars.

Monsterboetes

Het federaal parket sleepte in totaal 16 verdachten voor de Gentse correctionele rechtbank. Deze ochtend werd het kopstuk veroordeeld tot zeven jaar cel en een monsterboete, zowel voor mensensmokkel als voor het deel uitmaken en leiden van een criminele organisatie. Op mensensmokkel staat al een minimumboete van 8.000 euro. Vermenigvuldigd met het aantal gesmokkelde migranten, kwam dat voor de leider met 95 slachtoffers op 760.000 euro. Andere leden van de bende kregen 30 maanden tot 5 jaar cel, en tot 376.000 euro boete. Een vijftal werd vrijgesproken op grond van twijfel.

De rechtbank was scherp in het vonnis. Niet alleen verstoorde de bende het vreemdelingenbeleid van de EU en meerdere individuele landen, ook “beschouwden ze de migranten als handelswaar”, aldus rechter Bruno Stockman. “Ze hebben ingespeeld op de prangende vraag van illegale vreemdelingen die zich door hun precaire positie onmogelijk op andere manieren naar het Verenigd Koninkrijk konden begeven. Ze maakten misbruik van de positie van de zwaksten van de maatschappij, mensen die enkel op zoek waren naar een beter lot. Hun enige bezorgdheid was om zoveel mogelijk mensen op het transport te krijgen, ongeacht de gezondheid van de migranten.”

De smokkelaars hebben één maand de tijd om beroep aan te tekenen.

Een agent toont hoe een migrant verstopt zat onder de motorkap van een Nissan Serena, tégen het warme motorblok. Alles samen beschikte hij over een gat van 74 cm hoog, 63 cm lang en 35 cm breed.
RV Een agent toont hoe een migrant verstopt zat onder de motorkap van een Nissan Serena, tégen het warme motorblok. Alles samen beschikte hij over een gat van 74 cm hoog, 63 cm lang en 35 cm breed.28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filiep Lapeire

  Diegenen die illegaal het land binnen komen mogen ook gestraft worden!!!

 • Patrick De pauw

  Lachwekkend al die toestanden zij trekken zich dat niet aan laat hen maar hun leven op het spel zetten het is verloren moeite

 • Ria Van Tornhout

  Ze zullen de boetes nooit ofte nooit betalen. Aanslagen vermogen in binnen en buitenland is de énige straf voor deze. En wat met de illegalen?

 • Maraia Ceraia

  Me dunkt dat je in hun land van herkomst meer kan verdienen dan in welvaartstaat België. 7 jaar cel, maar als de 760000 euro boete na die 7 jaar niet betaald is, dan blijven zitten tot ze wel betaald is . Wedden dat dat helpt ? Dat zou ook kunnen toegepàst worden op snelheidsduivels, vluchtmisdrijvers en vele anderen.Pas vrijlaten als alle rekeningen vereffend zijn. In hun zakken tref je ze het beste.

 • Roger Rymen

  Goedgelovige, wereldvreemde rechters die denken dat die gasten hun boete ooit zullen betalen. Hoe zijn die ooit benoemd geraakt? En anderzijds 8 jaar bak? doe me niet lachen , na één derde van hun straf vrij; ja, kunnen ze opnieuw beginnen