Mieke Van Hecke (CD&V) mogelijk breekijzer voor centrumrechtse coalitie

Mieke Van Hecke houdt zich klaar voor een plek in het stadsbestuur.
Wannes Nimmegeers Mieke Van Hecke houdt zich klaar voor een plek in het stadsbestuur.
De Gentse CD&V ziet zichzelf plotseling in een sleutelpositie zitten in de vorming van een nieuw stadsbestuur. Met hun hulp kan Mathias De Clercq (Open Vld) een centrumrechtse bestuursploeg samenstellen samen met de N-VA. “Ik hoop gecontacteerd te worden door wie aan zet is”, zegt lijsttrekker Mieke Van Hecke.

Lijsttrekker Mieke Van Hecke staat bekend als links-geöriënteerd, maar toch sluit ze een deelname aan een centrumrechts bestuur met Open Vld en N-VA niet uit. “Ik reken erop dat wie ook aan zet is ons zal contacteren om te praten. Het is belangrijk dat we weer mee de lijnen kunnen uitzetten in deze stad voor het eerst in 30 jaar.  Ik denk wel dat er voldoende basisovereenkomsten moeten zijn om samen iets te realiseren”, zegt ze. Dan heeft ze het vooral over de N-VA. “Er waren tijdens de campagne toch een aantal uitlatingen rond diversiteit en integratie waarover gepraat moet worden. Sommige zaken die gezegd zijn, vinden wij totaal onaanvaardbaar. In ons programma staat dat elk iemand gelijkwaardig is en daar wijken we niet van af.”

Of dit ook het einde van het circulatieplan zou betekenen, ontkent Van Hecke. Nochtans wil N-VA de knips afschaffen en zijn Open Vld en CD&V tegen twee knips. “Het circulatieplan zou dan zeker niet dood en begraven zijn. Iedereen ziet dat het circulatieplan een zekere waarde heeft. Maar het is te dogmatisch ingevoerd. Het circulatieplan gaat zeker niet volledig op de schop maar we vinden wel dat twee knips niet op hun plaats liggen.”

Mieke Van Hecke liet meteen ook in haar kaarten kijken. Ze zou liefst van al schepen van Cultuur worden.

Volgens de huidige cijfers behaalt CD&V zowat evenveel stemmen als zes jaar geleden, misschien zelfs iets meer. Dat alleen al is opmerkelijk, want de Gentse CD&V kende toch een woelige aanloop naar de verkiezingen. In juni 2016 werd Sarah Claerhout aangekondigd als lijsttrekker. In oktober had ze de partij al verlaten. Ze was niet akkoord met de manier waarop CD&V decretale wijzigingen voor de Universiteit Gent en de rectorverkiezingen wilde doorvoeren en vreesde dat de partij zich in de vernieling reed. Uiteindelijk haalde CD&V Mieke Van Hecke binnen. Als directeur-generaal van het katholiek onderwijs moest ze de oude achterban weer achter de partij zien te scharen. De voorbije jaren kreeg de Gentse CD&V steevast rake klappen na elke verkiezingsronde. Onder Veli Yüksel zakte de partij tot een historisch dieptepunt in 2012 met 9,1% van de stemmen. Vandaag is de CD&V niet ver uit die put geklommen, maar de situatie is wel helemaal anders. Zij kunnen het sluitstuk of zelfs het breekijzer worden om de socialisten uit het stadhuis te krijgen waar het al 30 jaar baas is.

Maar daarvoor moeten de kaarten wel blijven zoals ze nu liggen. Er is slechts één zetel op overschot en er moeten nog 28 telbureaus cijfers afleveren.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.