Meulestede strijdvaardiger dan ooit

“Geen bouwproject, of we stappen naar de rechtbank”

De bewoners planten kerstbomen voor Meulesteebos.
Wannes Nimmegeers De bewoners planten kerstbomen voor Meulesteebos.
De bewoners van de Gentse wijk Meulestede zijn strijdvaardiger dan ooit. Ze zijn bereid naar de rechtbank te stappen tegen het geplande bouwproject aan het oude kerkje, vlak bij Meulestedebrug. Ze willen daar een groenbuffer en plantten er zaterdagochtend weer kerstbomen. Zo begon een jaar geleden het stevig buurtprotest tegen de vijftig extra woningen. 

Meulestede-bos noemen ze het zelf. Een echt bos is er nog niet te zien, maar de buurtbewoners ijveren daar wel echt voor. Nadat het bouwproject op de Meibloemsite in de Brugse Poort werd afgevoerd, kreeg projectontwikkelaar Adelaar Properties een grondruil aangeboden door de stad. Geen project in de Brugse Poort, maar ze mochten wél bouwen aan Meulestedebrug, meer woningen zelfs dan in de Brugse Poort. Maar dat was dan wel zonder de strijdvaardige Meulestedenaars gerekend.

Vorig jaar startte hun protest met een kerstboomplantactie op het terrein. “De belangrijkste wegen zijn de luchtwegen”, had toenmalig burgemeester Daniël Termont immers gezegd in zijn nieuwjaarsspeech. Geen enkele van de meer dan 60 geplante kerstbomen overleefde de droge zomer, maar intussen is het terrein wel vol loofbomen geplant. En nu worden er dus opnieuw kerstbomen aangeplant.

Wannes Nimmegeers

“Nee, we laten ons niet doen”, zegt buurtbewoner Joris Rombaut. “Het is ons écht menens, hier komen géén extra woningen. We hebben intussen zelfs middelen gevonden waarmee we een advocaat onder de arm kunnen nemen en naar de rechtbank stappen tegen het geplande project. Meulestede is al helemaal volgebouwd, het verkeer hier is een ramp. Er zijn geen uitvalswegen, én we zitten vlakbij industriegebied. Dit terrein moet een groenbuffer worden, ook wij hebben recht op ruimte en propere lucht.”

Alle bomen welkom

Valentijn Rombaut, ook buurtbewoner, beseft dat het vroeg is om kerstbomen aan te planten, omdat de kerstvakantie nog niet voorbij is. “Maar dit terrein loopt niet weg hé. Iedereen die morgen, volgende week of zelfs volgende maand zijn kerstboom weg doet, mag die hier komen planten. Op voorwaarde dat de boom wortels heeft en nog leeft, uiteraard.”

Vorig jaar in januari keurde de gemeenteraad de grondruil voor Adelaar Properties officieel goed. De ontwikkelaar mag er meer dan 50 woningen neerpoten. In de overeenkomst zijn een paar clausules opgenomen, waarin onder meer staat dat de stad een stevige schadevergoeding moet betalen mocht het project er toch niet kunnen komen. De kans dat Meulesteebos dus ooit een echt en legaal bosje wordt, is klein. Maar de buurtbewoners geven zich duidelijk niet zomaar gewonnen.

Wannes Nimmegeers
Wannes NimmegeersReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.