Met wandelbus naar Korenmarktkunst

GRATIS HOP-ON HOP-OFF VOOR TOERISTEN, SENIOREN EN ANDEREN

Chauffeur Youssef met Monique en Daniël in de wandelbus.
Wannes Nimmegeers Chauffeur Youssef met Monique en Daniël in de wandelbus.
De elektrische wandelbusjes reden gisteren - eindelijk - voor het eerst door Gent Centrum. Ze hadden meteen succes. Waar de tijdelijke dieselbus leeg rond tufte, trekken de grappige busjes wél veel volk aan. En lang niet alleen mensen die slecht ter been zijn. Vermoedelijk wordt het een hit bij toeristen.

Youssef Sabir snorde gisteren de hele dag gezwind met zijn wandelbusje door de stad. "Wat een succes", zegt hij. "Dit busje is nog helemaal niet ingeburgerd, en toch stappen er de hele tijd mensen op. Dat is ook de bedoeling, iedereen mag mee. Dit wordt een echte hit."


Het nadeel van het wandelbusje wordt meteen duidelijk. Meer dan 8 mensen kunnen er niet in, en op een drukke, regenachtige shoppingzondag zijn er echt wel meer geïnteresseerden. De grote koffer, waar rolstoelen en rollators in passen, blijft dan weer leeg. Youssef zwaait vrolijk naar passanten, en iedereen die instapt krijgt de raad zijn gordel stevig vast te gespen. Alleen, het ding heeft geen gordels. En met veel geluk (lees: genoeg volk en licht bergaf) haalt het busje 18 kilometer per uur. Maar doorgaans rijdt het gewoon 6 per uur of zo. Youssef doet er goed 3 kwartier over om zijn hele route af te leggen. En iedereen mag op- en afstappen waar hij zelf wil, er zijn geen haltes.

Op- en afstappen kan overal, zoals hier op de Korenmarkt. Ideaal voor toeristen.
Wannes Nimmegeers Op- en afstappen kan overal, zoals hier op de Korenmarkt. Ideaal voor toeristen.

Uitnodigend

Aan de tramhalte in de Zonnestraat stappen - met enige moeite - Monique De Wilde en Daniël De Keyzer in. "Wij zijn van Zwijnaarde en zijn met de tram gekomen", vertelt Daniël. "Mijn vrouw is heel slecht ter been, ze kan quasi niet meer stappen. Maar ze wilde wel heel graag de nieuwe kunstwerken op de Korenmarkt zien. Dan is dit wandelbusje de ideale oplossing. Het nodigt ook echt uit om in te stappen, anders dan die witte dieselbussen met geblindeerde ruiten die tot zaterdag rondreden. Voor mensen zoals wij is het fantastisch dat de stad in dit systeem investeert."


Youssef rijdt intussen over de Kouter, door de Kortedagsteeg en de Ketelvest, langs het Koophandelsplein met het oude gerechtshof, naar de Korte Meer, via de Voldersstraat naar het Sint Baafsplein met de kathedraal, langs het Belfort en de Stadshal, langs de Korenmarkt met de nieuwe kunstwerken, over de Sint-Michielshelling met zicht op Gras- en Korenlei.

Bezienswaardigheden

"Het is inderdaad een perfecte route voor toeristen, en het is nog gratis ook", lacht Youssef. Eens de toeristen dit ontdekken, zal het hek van de dam zijn. Gent bezichtigen in 45 minuten zonder een stap te zetten of een euro te betalen. Het busje snort verder via de Poel en de Drabstraat door de Jan Breydelstraat, langs het Gravensteen, over de Kraanlei naar de Ottogracht met de Holy Foodmarket, Sint-Jacobs en Belfortstraat tot aan het stadhuis, om dan via de Hoogpoort over de Korenmarkt te rijden, onder de Sint-Michielsbrug naar de Predikherenlei en de Ajuinlei, om zo weer in de Zonnestraat te belanden. Overal zwaaien mensen.


De wandelbus rijdt van maandag tot en met zaterdag, van 11 tot 23 uur, en op koopzondagen.Info: stad.gent/wandelbus