Meer ademruimte op halfvastenfoor

HERTEKEND INPLANTINGSPLAN VOORZIET ZELFS PLEINTJE

De foorkramen krijgen voortaan meer plaats op het Sint-Pietersplein.
Foto Wannes Nimmegeers De foorkramen krijgen voortaan meer plaats op het Sint-Pietersplein.
De halfvastenfoor op het Sint-Pietersplein zal er dit jaar helemaal anders uitzien. Omdat er minder lunaparken zijn en geen woonwagens meer staan, is er ruimte gecreëerd. Er is zelfs plaats voor een pleintje. Ook het staangeld dat de foorkramers moeten betalen, is rechtgetrokken.

De halfvastenfoor trekt het jaarlijkse kermisseizoen in Gent op gang. Dit jaar verandert het Sint-Pietersplein in een kleurrijke oase van plezier van 18 maart tot 9 april. Alleen zal de halfvastenfoor er helemaal anders uitzien. "We hebben het hele plein hertekend, in overleg met de foorbonden", zegt verantwoordelijk schepen Christophe Peeters (Open Vld). "Niet iedereen is even blij, maar er is wel een compromis waar iedereen uiteindelijk mee akkoord is gegaan. De hertekening was nodig omdat er nu een rolstoelingang is aan de Sint-Pietersabdij, die maakt dat een aantal kramen niet op dezelfde plaats kunnen staan. Maar we wilden het gewoon ook anders, opener, gezelliger."

Niet wringen

En dat opzet is geslaagd, vindt Peeters. "Het zal er allemaal een stuk aantrekkelijker uitzien. Het aantal lunaparken is gekrompen, vooral ook in oppervlakte. We hebben ruimte gecreëerd, er is zelfs een pleintje. Aan de kant van frituur de Gouden Saté moest je vroeger bijna wringen om via de autoscooter op de rest van de foor te geraken, dat is nu niet meer zo. In elke 'gang' komt ook een publiekstrekker (een populaire attractie, red.). De woonwagens, die vroeger tussen de attracties op het plein stonden, verdwijnen. Ze verhuizen naar de Watersportbaan. Ook daarmee winnen we ruimte." Of de foor dan 's nachts bewaakt zal worden, staat nog niet helemaal vast. Vermoedelijk komt er wel een vorm van toezicht, want het zou niet de eerste keer zijn dat studenten 's nachts de aap uithangen en vernielingen aanbrengen.


Behalve de opstelling, gelden ook nieuwe tarieven voor de foorkramers. "De tarieven waren nog een overblijfsel uit de jaren 80, toen er nog geboden werd op de plaatsen", zegt Peeters. "Het was een vreselijk ingewikkeld gedoe, ook nog eens verschillend per kermis, en niet per attractie. Ook daar hebben we nu - met akkoord van de foorbonden - een lijn in getrokken. Wij hebben een voorstel gedaan, zij een tegenvoorstel, en nu is er een compromis."

Gevelbreedte

Concreet zijn de attracties nu opgedeeld in de categorieën 'kinderattractie en suikerspin', 'eet- en drankstanden, grote molens, autoscooters en loterij', en 'lunaparken', waarbij de eerste categorie de goedkoopste is en de laatste de duurste. Hoeveel ze moeten betalen voor hun plaats, wordt berekend op basis van hun 'gevelbreedte' én hun oppervlakte. Ten slotte wordt ook nog eens onderscheid gemaakt tussen de verschillende kermissen. De halfvastenfoor en de Gentse Feesten zijn één soort, de gemeentekermissen, zoals de Zwijntjesfeesten en Zomerlief, een tweede, en andere, kleinere initiatieven krijgen de laagste prijs. Ten slotte is er nog een apart tarief voor losse foorattracties, zoals er soms staan op de Vrijdagmarkt of de Korenmarkt.


Vorig jaar zetten de foorkramers nog het stadhuis op zijn kop met een staking en betoging, nu verloopt alles heel vlot en sereen. "Elke verandering wekt weerstand op", relativeert Peeters.