Man klaagt stad Gent aan voor ‘foltering door geluid’

Jürgen Gielen met zijn dossier in zijn woonkamer. Op de achtergrond de achterzijde van het MIAT, waar het geluid vandaan komt.
Gianni Barbieux Jürgen Gielen met zijn dossier in zijn woonkamer. Op de achtergrond de achterzijde van het MIAT, waar het geluid vandaan komt.
Omdat de geluidsoverlast van Bar Mitte in het MIAT maar blijft aanhouden, dient achterbuur Jurgen Gielen een klacht in tegen het stadsbestuur wegens foltering door geluid. “En ik overhandig gelijktijdig mijn dossier aan Amnesty International. Het gebouw is niet akoestisch geïsoleerd, en toch worden daar tot 150 concerten per jaar vergund, tot 5 uur ’s morgens. Mijn klachten worden weggelachen.” 

Gielen kocht en renoveerde zijn woning in de Oudevest al in 1986. De laatste 15 jaar kreeg hij geregeld te kampen met overlast. “Ik ken mijn rechten, en ik hou alles bij”, zegt hij. “In 2004 werd de buurt geteisterd door overlast van de Democrazy (een muziekclub, red.), die toen aan de Minnemeers zat in een gebouw met een dak van golfplaten. Ze zijn uiteindelijk moeten verhuizen.”

Maar ook met het MIAT had hij reeds de handen vol. “In 2005 werd een airco geplaatst die gigantisch veel lawaai veroorzaakte. Daarna kwam de toiletventilator. En dan waren er problemen met de koelgroep. Dat werd allemaal opgelost met simpele maatregelen, maar dat vergde telkens maanden, soms jaren heen-en-weergemail met de stad voor er echt iets gebeurde.”

“En nu is er dus Bar Mitte, die sinds 2 jaar in het MIAT zit, na een aanbesteding door de stad. Sinds die er zit, is er continu overlast in mijn straat. Zo komen de dampkappen van de keuken vlak bij mijn ramen uit, wat lawaai- en geurhinder veroorzaakt. Maar de milieudienst wuifde de geurhinder weg op basis van de menukaart van Bar Mitte. Die dampkappen draaiden vroeger 2 uur op de middag, toen er soep en zo gemaakt werd. Sinds Bar Mitte er zit, is dat van ’s middags tot ’s nachts.”

Er zijn echt wel limieten aan wat een mens kan verdragen

Jurgen Gielen

“En dan is er nog het lawaai van de concerten. Ze mogen er tot 130 per jaar organiseren, plus nog eens 50 tijdens de Gentse Feesten. Dat gebouw is daar helemaal niet op voorzien, dat is niet akoestisch geïsoleerd. En die mannen gaan soms door tot 5 uur ’s morgens. Om gek van te worden is dat. Er zijn echt wel limieten aan wat een mens kan verdragen. Al meerdere keren belde ik de 101, soms tot 4 keer op één avond. Maar dikwijls kan de politie niet komen omdat andere zaken voorgaan, wat ik wel begrijp. Minstens één keer zijn ze aan Bar Mitte eerst gaan vragen om de muziek stiller te zetten, voor ze een vaststelling deden. Wat dan uiteraard niet tot een proces-verbaal geleid heeft. In 2018 zijn 3 positieve pv’s opgesteld, waarbij het geluid op de openbare weg boven de limiet zat. Op de openbare weg vind ik zelf nog aanvaardbaar, maar binnen in mijn huis wil ik dat het stil is. Is dat zoveel gevraagd?”

Café Blond

“Het parket seponeert de zaak, en de stad doet niks. Dus heb ik besloten klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen het stadsbestuur wegens foltering door geluid. Dat zal mij geld kosten, maar zo’n klacht kan niet zomaar geseponeerd worden. Ik zal overigens gelijktijdig mijn dossier aan Amnesty International overhandigen. Hier wordt met twee maten en gewichten gewerkt, als je ziet hoe streng café Blond hier wat verderop wordt aangepakt.”

Op het kabinet van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) kennen ze inderdaad de zaak van Bar Mitte. “We weten dat daar problemen zijn. Wij hebben weet van één pv, en de zaak heeft daarvoor een officiële waarschuwing gekregen, zoals de procedure voorschrijft. Blijven de klachten aanhouden, dan kunnen andere maatregelen genomen worden, zoals bijvoorbeeld het tijdelijk opleggen van een sluitingsuur.” Dat de klager klacht met burgerlijke partijstelling wil indienen, daar nemen ze op het kabinet akte van.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Mattyns

  Voor een burgemeester is het kiezen.De manier waarop er niets mee gebeurd.Blijven rekken en trekken, en wie de centen en vrienden heeft

 • Paul Cornelissen

  Jurgen, 20 jaar na dato, maar sorry als we je vroeger trauma's bezorgd hebben... Groeten, een lawaaierige ex-buurman (toen nog buurjongen...)...

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Moedig van die man. De vraag is of hij via rechterlijke weg zijn gelijk kan halen. Voor de burger is procederen duur, maar de overheid ligt daar niet van wakker. Ze procedeert immers met het geld van de burgers via de belastingen. En vermits ze tijd zaten hebben kunnen ze oneindig procederen. Tientallen jaren als het moet. Ik zou zeggen : sterkte Jurgen !

 • sandra van campenhout

  Goeie moed Jürgen, ik steun je volledig ! Lawaaioverlast ... ik hoop dat ze het snel de waarde gaan toekennen dat het dient te krijgen, foltering is het juiste woord. Ik weet wat je doormaakt, 't wordt tijd dat het uit de taboesfeer gehaald wordt !!! Let's hope so !

 • maurice snelders

  Jullie zijn dik gejosst met die nieuwe burgemeester he..